Home - Actueel - Duurzame aarde - Mijnbouw - Gold: slechte recensies maar toch moet je deze film kijken

Gold: slechte recensies maar toch moet je deze film kijken

De film Gold is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een klein Amerikaans mijnbouwbedrijf dat in de jaren 90 een goudmijn vindt in Indonesië. De hoofdpersoon Kenny Wells (gespeeld door Matthew McConaughey) neemt je mee in de vuile business van de goudhandel.
Kenny Wells kijkt uit op het uitgestrekte landschap Een prachtig groen landschap in Indonesië wordt overhoop gehaald in de zoektocht naar het kostbare metaal

Het is niet al goud wat blinkt

De kritieken op de film zijn niet mals: ongeloofwaardig, langdradig en voorspelbaar. En waarom je dan toch zou moeten kijken? Hoewel het niet primair de focus van de film is, geeft Gold een inzicht in de nare kanten van mijnbouw. En dat is goed om eens bij stil te staan. Bij de winning van grondstoffen als goud, waarvan onze sieraden gemaakt zijn, en die in onze elektrische apparaten zitten, gaat het er allerminst netjes aan toe.

Een prachtig groen landschap in Indonesië wordt overhoop gehaald in de zoektocht naar het kostbare metaal. De grond wordt wanhopig afgegraven, zoals een zoektocht naar verloren sleutels op het strand. De Indonesische arbeiders werken tegen een mager loon, terwijl duizenden kilometer verderop Amerikaanse mannen in pakken bakken met geld verdienen aan de goudhandel. De film laat zien hoe het gele metaal foute types aantrekt, die hun zaken doen middels corruptie en afpersing.

ActionAid werkt met gemeenschappen die geraakt worden door mijnbouw, om te voorkomen dat hun leefomgeving vervuild raakt en om te zorgen dat zij niet worden uitgebuit door machtige mijnbouwbedrijven. Wij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de negatieve effecten van grondstoffenwinning. En voor hoe het wel moet, voor het belang van eerlijk zaken doen. We gaan in gesprek met overheden en bedrijven om te zorgen dat de mijnbouwsector de regels zorgt, met respect voor mens en milieu.

GOLD draait met name in Pathé theaters.

Wil je na het zien van Gold nog meer weten over mijnbouw? Of kijk je liever naar een “goede” film over grondstoffen? Hierbij een aantal suggesties:

  • Blood diamond (2006) over de smokkel van bloeddiamanten tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone in 1999.
  • There will be blood (2007) laat zien hoe een oliebaron boeren overtuigt om hun land af te staan voor oliewinning
  • Blood in the Mobile (2010) over conflict mineralen in je mobiele telefoon
  • Gasland (2010) een documentaire over de gevolgen van de winning van schaliegas
  • The Ambassador (2011) over malafide praktijken in de diamanthandel
  • Virunga (2014) geeft een inzicht in het web van actoren die jagen op Congo’s grondstoffen
  • When two world collide (2016) waarin de inheemse bevolking verzet zich tegen oliewinning in de Amazone die het ecosysteem in gevaar brengt.