Home - Actueel - Vrouwenrechten - Het succes van vrouwelijk leiderschap

Het succes van vrouwelijk leiderschap

Op de World Humanitarian Summit 2016 maakte ActionAid kenbaar expliciet te willen inzetten op vrouwelijke leiderschap bij rampen. Waarom is dit zo belangrijk en hoe doen we dit? Je leest het hier!
 
Luijah uit Kenia: “Bij ActionAid hebben lokale vrouwen de leiding bij noodhulp. Zij weten het beste wat nodig is en zorgen voor een eerlijke verdeling van goederen. Ook krijgen ze hierdoor meer zeggenschap in hun thuissituatie.” © Alice Oldenburg/ActionAid

Een kwetsbare positie

Rampen hebben voor alle betrokkenen grote gevolgen, maar vrouwen zijn vaak extra kwetsbaar. Ze hebben minder toegang tot de geboden hulp en worden sneller slachtoffer van (seksueel) geweld. Het zijn de directe gevolgen van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Het succes van vrouwelijk leiderschap

Vrouwelijk leiderschap biedt vele kansen. Tijdens noodsituaties hebben vrouwen meer oog voor de belangen van de gehele gemeenschap. Zij denken aan zaken die vaak over het hoofd worden gezien, zoals luiers en maandverband. Ook zorgen ze voor een eerlijke verdeling van goederen.

Ook als het gaat om conflictoplossing leveren vrouwen een positieve bijdrage. Verder blijkt dat deelname van vrouwen  weerbaarheid tegen eventuele nieuwe rampen vergroot.

Tot slot biedt de chaos van een ramp ook kansen om patronen om te gooien. Als vrouwen worden betrokken bij wederopbouw en beslissingen, stijgen zij in aanzien en hebben ze ook na de ramp een sterkere positie. Dit draagt bij aan meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Geef voor mensen in nood

Doneer nu

Dit doet ActionAid

  • We versterken lokale (vrouwen)organisaties en willen dat zij tenminste 50 procent van de rampencoördinatie voor hun rekening nemen.
  • We willen dat tenminste 50 procent van de beslissingen wordt genomen door vrouwen.
  • We geven vrouwen training in hun rechten, leiderschapsvaardigheden en rampenrespons.
  • We promoten vrouwen leiderschap bij internationale hulporganisaties waarmee we samenwerken.
  • We bestrijden geweld tegen vrouwen en bieden hen een veilig onderkomen.
  • Onze programma’s houden rekening met de behoeften van vrouwen, zoals de Women Friendly Spaces waar vrouwen  bijvoorbeeld in alle rust borstvoeding kunnen geven.
  • De nadruk van onze noodhulp ligt op leningen en programma’s, die vrouwen helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Daardoor groeit hun status en invloed in hun eigen gezin en in de gemeenschap.