Home - Actueel - Belastingontwijking - Belastingparadijs Nederland onder de loep

Belastingparadijs Nederland onder de loep

Vandaag is een parlementaire ondervragingscommissie aan haar twee weken durende onderzoek begonnen naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het uit Nederland wegsluizen van particuliere vermogens en doorsluizen van kapitaal via Nederland. Aanleiding is de opmerkelijke rol van Nederland bij de onthullingen in de Panama Papers in 2016.

Belastingontwijking: wel legaal, niet normaal

Belastingontwijking dupeert burgers in Nederland en ontwikkelingslanden

Een groot aantal schandalen inclusief de Panama Papers heeft laten zien dat de vermogende particulieren en multinationals schadelijke belastingconstructies gebruiken om belasting te ontwijken of te ontduiken onder andere via Nederland.

Wist jij dat Nederland zelfs belastingparadijs nr. 1 in Europa en nr. 3 van de wereld is? Dit klinkt indrukwekkend maar hierdoor lopen ontwikkelingslanden veel belastinginkomsten mis, geld dat keihard nodig is voor publieke voorzieningen. Maar ook Nederlandse bedrijven ontwijken belasting en Nederlandse vermogende particulieren onduiken belasting, hierdoor loopt de Nederlandse schatkist miljarden mis en moet de Nederlandse burger meer belasting ophoesten.

Miljarden euro’s aan weggesluisd geld

Nederland is het grootste doorstroomland ter wereld: de meer dan 14.000 (!) brievenbusfirma’s gevestigd in ons land faciliteren geldstromen van over de hele wereld. Deze zogenaamde ‘bijzondere financiële instellingen’ betalen in Nederland geen sociale premies of belastingen, en zijn feitelijk ook niet economisch actief in ons land. Jaarlijks wordt er door deze brievenbusfirma’s zo’n €4000 miljard doorgesluisd met behulp van de fiscale mogelijkheden die Nederland biedt.

Doorpakken en aanpakken

Over een periode van twee weken zal de commissie experts en betrokkenen verhoren met als doel snel en effectief inzicht te krijgen in de rol die verschillende (Nederlandse) financiële instellingen, zoals trustkantoren,  hierbij spelen om uiteindelijk dergelijke wegsluispraktijken tegen te gaan.

ActionAid roept de ondervragingscommissie op om stevig door te pakken, en spoort de Tweede Kamer aan de uitkomsten te gebruiken om de schadelijke rol van Nederland in dergelijke wegsluispraktijken aan te pakken.

Meer weten over het effect van belastingontwijking en de oplossingen?

Lees verder >>