Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid start noodactie in Sierra Leone

ActionAid start noodactie in Sierra Leone

De overstromingen en modderstromen hebben al aan zeker 300 mensen in Sierra Leone het leven gekost. Momenteel worden 1500 mensen nog vermist. ActionAid is een noodactie gestart. Lees hier direct wat jij kunt doen om te helpen >

 

ActionAid verleent noodhulp bij de overstromingen in Sierra Leone
Overstromingen in Sierra Leone hebben alles weggevaagd. Al zeker 300 mensen zijn omgekomen. © ActionAid

“In de tien jaar dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit zoiets tragisch gezien,” zegt Zynab Kamara, Senior Emergency Response Manager bij ActionAid in Sierra Leone. Kinderen dwaalden door de modder en het puin, wanhopig roepend om hun ouders. De aardverschuiving was van een enorme omvang. Gebouwen van vijf verdiepingen hoog zijn ingestort en duizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Akkers zijn vernietigd. Hier op het platteland, waar mensen afhankelijk zijn van landbouw, is dat rampzalig want het is hun broodwinning. Ze zijn echt alles kwijt.”

Momenteel zijn 1500 mensen gerapporteerd als vermist, maar dit aantal zal naar verwachting nog stijgen. Er wordt met man en macht gezocht naar overlevenden.

Noodhulp

Het ActionAid noodfonds

Bij een ramp is er geen tijd om te wachten op ingezameld geld. Dankzij ons noodfonds kunnen we binnen 72 uur in actie komen.

En dat niet alleen. We kijken ook naar oorzaken en werken aan oplossingen voor de lange termijn, zodat de impact van een eventuele volgende ramp kan worden beperkt.

Lees hier meer over onze aanpak bij noodhulp

Hulp in Sierra Leone

“ActionAid’s humanitaire hulp richt zich in de eerste instantie op de meest kwetsbare mensen in de zwaarst getroffen gebieden,” zegt Richard Miller, Humanitarian Director bij ActionAid. “Onze lokale hulpverleners in Sierre Leone zijn vooral bezorgd over de situatie van vrouwen en meisjes. Veel kinderen zijn dakloos geworden en hebben dringend opvang en bescherming nodig. Daarom bestaat onze eerste hulp uit opvang, voedsel en zeep voor vrouwen en kinderen onder de vijf jaar. Hierbij werken we nauw samen met andere hulporganisaties en de overheid van Sierra Leone, die de hulpverlening coördineert.”

Naar verwachting zal de situatie de komende dagen verslechteren, aangezien er geen tekenen zijn dat de regenval op korte termijn zal stoppen.

Geef voor mensen in nood

Doneer nu