Home - Actueel - Noodhulp - Zuid-Azië gebukt onder zware overstromingen

Zuid-Azië gebukt onder zware overstromingen

Zuid-Azië gaat momenteel gebukt onder de hevigste moessonregen in jaren. Al meer dan 24 miljoen mensen in India, Bangladesh en Nepal zijn getroffen door overstromingen. Meer dan 700 mensen hebben waarschijnlijk het natuurgeweld niet overleefd. ActionAid gaf preventietraining in deze gebieden en ondersteunt de getroffen gemeenschappen.

Miljoenen mensen hebben dringend behoefte aan schoon water, voedsel en sanitaire voorzieningen. Hulp is des te meer nodig omdat de hevige regenval naar verwachting nog enkele werken zal aanhouden. Lees hier direct wat jij kunt doen >>

Shikah Rani Shil Bangladesh floods ActionAid
Shikah Rani Shil uit Bangladesh raakte door de hevige overstromingen bijna alles kwijt. © ActionAid

Op de foto zie je Shikah Rani Shil uit Madarganj, Bangladesh. De overstroming heeft haar huis volledig weggevaagd.

“Ik ben alles kwijt. Mijn huis, huisdieren en andere bezittingen zijn weggespoeld. Zelfs het opvangcentrum is overstroomd. We hebben elke dag honger omdat er ook geen voedsel is. Zonder hulp, zoals eten en onderdak, zouden we het niet overleven.”

Deze overstromingen treffen alleen in Bangladesh al 6 miljoen mensen, met meer dan 300.000 mensen zoals Shikah die gedwongen in noodopvangcentra zitten. Daarnaast zorgt het vervuilde water voor verspreiding van besmettelijke ziektes.

Wat doet ActionAid?

ActionAid werkt samen met overheden en lokale partners om voedsel, huisvesting, schoon water en beddengoed te leveren, evenals zeep om de verspreiding van besmettelijke ziektes te voorkomen. We werken al jaren in deze landen en hebben lokale gemeenschappen getraind in wat ze in noodsituaties moeten doen.

Onze hulp richt zich op de meest kwetsbaren: vrouwen, kinderen, mensen met een handicap en ouderen. Hun huizen zijn vaak van slechte kwaliteit en ze hebben geen sociaal vangnet om op terug te vallen.

Vrouwen als leiders

ActionAid traint vrouwen om de leiding te nemen bij noodhulp. Zij weten vaak het beste wat er nodig is, denken aan zaken waar vaak niet op gelet wordt (babyvoeding en maandverband) en zorgen ervoor dat de hulpgoederen eerlijk worden verdeeld. En uit ervaring weten we dat door vrouwen de leiding te geven tijdens noodsituaties, hun positie in de gemeenschap wordt versterkt. Dat effect werkt door, tot lang nadat de ramp heeft plaatsgevonden. Projecten voor vrouwenemancipatie die voorheen niet van de grond kwamen, kunnen daardoor plotseling in een stroomversnelling komen.

Noodhulp

Het ActionAid noodfonds

Bij een ramp is er geen tijd om te wachten op ingezameld geld. Dankzij ons noodfonds kunnen we binnen 72 uur in actie komen.

En dat niet alleen: we kijken ook naar oorzaken en werken aan oplossingen voor de lange termijn, zodat de impact van een eventuele volgende ramp kan worden beperkt.

Lees hier meer over onze aanpak bij noodhulp

Dankzij ons noodfonds konden we in de verschillende landen snel in actie komen.

  • India: Overstromingen hebben inmiddels al 11 miljoen mensen getroffen. Gemeenschappen zitten zonder voedsel of elektriciteit. De overheid heeft de steun van ActionAid gevraagd om voor tijdelijk onderdak te zorgen, te helpen met reddingswerkzaamheden en het aanleveren van voedsel en essentiële voorzieningen.
  • Bangladesh: Overstromingen hebben de afgelopen twee weken meer dan één derde van het land onder water gezet. ActionAid biedt financiële ondersteuning aan 2,210 huishoudens, waardoor gezinnen zelf kunnen kiezen voor de steun die ze het meest nodig hebben.
  • Nepal: Hevige regenbuien zijn de ergste in 15 jaar, en veroorzaken zo overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 1,7 miljoen mensen zijn getroffen en oogsten zijn weggespoeld. Onze lokale hulpverleners zorgen voor tijdelijk onderdak, voedsel en schoon water.

De regen zal naar verwachting nog lange tijd aanhouden, en meer mensen zullen onze hulp nodig hebben. Help je mee zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen?

Steun ons noodfonds

Doneer