Home - Actueel - Belastingontwijking - Analyse belastingverdrag Nederland-Zambia

Analyse belastingverdrag Nederland-Zambia

In 2013 committeerden de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich tot het eerlijker maken van de belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden. Hierbij hadden de bewindspersonen speciale aandacht voor Zambia, een grondstofrijk land dat bijzonder kwetsbaar is voor belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven. Op initiatief van Nederland werd voor dit verdrag een volledige heronderhandeling ingezet. Om te toetsen of het nieuwe verdrag voldoet aan de beloften, heeft ActionAid het verdrag bestudeerd. Helaas kan niet anders dan geconcludeerd worden dat het verdrag ernstig tekort schiet. Deze analyse laat zien waarom het nieuwe verdrag tussen Nederland en Zambia nog steeds oneerlijk is.

Teken het manifest!

Verschillende afbeeldingen van vrouwen die samen met ActionAid strijden voor een eerlijke wereld. Tekst: Wat is nou écht belangrijk?

Roep samen met ons politieke leiders op om vanuit feministische waarden te regeren en teken het manifest!

Ik laat mijn stem horen >>