Home - Actueel - Belastingontwijking - Aanpak belastingparadijzen door EU: de pot verwijt de ketel

Aanpak belastingparadijzen door EU: de pot verwijt de ketel

Vandaag publiceerde de EU haar zwarte lijst van belastingparadijzen. Het is zeer teleurstellend om te zien dat de EU achter gesloten deuren heeft besloten om slechts  17 van ’s werelds 39 belastingparadijzen(1) op de zwarte lijst te zetten.

“Aangezien de belastingparadijzen in de EU buiten schot worden gehouden, hebben we hier ook nog eens te maken met de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet”, aldus Gijs Verbraak van ontwikkelingsorganisatie ActionAid. Het valt niet uit te leggen dat op de lijst alleen landen buiten de EU mogen staan, terwijl ook EU-lidstaten als Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta belangrijke belastingparadijzen zijn die andere landen veel schade berokkenen.

Belastingparadijzen en de onderliggende belastingcompetitie kosten burgers wereldwijd in totaal  500 miljard dollar(2) aan belastinginkomsten per jaar. Inwoners van ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen omdat hun overheden sterk afhankelijk zijn van belastinginkomsten van multinationals om te investeren in adequaat onderwijs en gezondheidzorg. Recente belastingschandalen zoals de Panama Papers en de Paradise Papers laten zien hoe groot en wijdverbreid belastingontwijking is en hoe schadelijk belastingparadijzen zijn.

Het is hoog tijd dat het nieuwe kabinet breekt met het slechte imago dat Nederland als belastingparadijs wereldwijd heeft en actief in de EU pleit voor een sterke aanpak van belastingparadijzen.

De incomplete lijst en het niet transparante selectieproces laten duidelijk zien dat de EU politieke belangen en die van enkele bedrijven boven die van burgers stelt. Om de schadelijke belastingontwijking krachtig aan te pakken dient de EU alle belastingparadijzen op de zwarte lijst te zetten en ze tot verandering te dwingen doormiddel van sterke sancties.

***

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Gijs Verbraak, beleidsmedewerker Tax Justice, of Elliaa Jutte, persvoorlichter bij ActionAid via onderstaande gegevens.

Neem contact op met Gijs

Senior beleidsadviseur Ongelijkheid en Belastingontwijking

020-5206210

gijs.verbraak@actionaid.org

Neem contact op met Elliaa

Persvoorlichter

06-26365284

Elliaa.Jutte@actionaid.org