Home - Actueel - Duurzame aarde - Een nieuw leven voor vrouwen in Kenia

Een nieuw leven voor vrouwen in Kenia

Mekelina Makario (33) uit Isiolo, Kenia, is een blije vrouw. Ze is sterk, optimistisch en alles lijkt in haar voordeel te werken. Ze kan bijna niet geloven hoe haar leven het afgelopen jaar is veranderd. De moeder van vier kinderen heeft jarenlang geworsteld met het verbouwen van voedsel op haar droge land.
 
Mekelina uit Kenia nam deel aan ActionAid’s Farmer Field School. “Dit jaar konden alle kinderen van onze groep naar school.” © ActionAid 

 

Maar nu is haar akker helemaal groen en vol met mais, tomaten, zoete aardappelen, uien en groenten. Trots geeft ze een rondleiding. “Het is een goed jaar”, zegt ze, “we hebben zelfs voedsel over om te verkopen op de markt.”  Hoe heeft dit zo snel kunnen veranderen?  “Op de Farmer Field School leerden we om meerdere gewassen tegelijkertijd te verbouwen,” vertelt ze.

Als er meerdere gewassen worden gepland, zullen er altijd wel een paar overleven – zelfs als het weinig regent. “Maar het beste wat we hebben geleerd, is het aanleggen van een waterreservoir,” vertelt ze stralend. De aanleg hiervan was een gezamenlijk project van de vrouwen in haar groep, wat veel nieuwe energie heeft gegeven. De vrouwen helpen elkaar bij het bewerken van het land, het weghouden van wilde dieren en het zorgen voor de kinderen.

Ook doen de vrouwen aan table banking: een vorm van microfinanciering waarbij alle leden een klein bedrag inleggen. Hiermee worden leningen verstrekt of gezamenlijke investeringen gedaan. Het concept is baanbrekend, omdat dit leningen tegen een hoge rente bij externe geldschieters overbodig maakt.

 
Het gebied Isiolo in Kenia wordt geteisterd door droogte. Op de Farmer Field School leren vrouwen technieken om hiermee om te gaan, om zo hongersnood te voorkomen. © ActionAid 

 

“Dit jaar konden alle kinderen van onze groep naar school,” vertelt Julieta Ngirisia, die ook deelnam aan de Farmer Field School. “Aan moeders die het niet konden betalen, konden we het uitlenen.”

Terwijl Mekelina haar akker laat zien en enthousiast praat met medewerkers van ActionAid, krijg je het gevoel dat haar leven niet slechts tijdelijk is veranderd. Ook in de toekomst zal ze een succesvolle vrouw zijn. Vol zelfvertrouwen zegt ze: “Kom over twee jaar nog eens terug, en je zult zien hoeveel beter het er dan nog uit ziet!”

Lees meer over dit project

Klik hier