Home - Actueel - Vrouwenrechten - “Vrouwenrechten werden door niemand als belangrijk gezien”

“Vrouwenrechten werden door niemand als belangrijk gezien”

“Veel vrouwen hebben het gevoel dat hun lichaam niet van hen is. Het gebeurt regelmatig dat mannen ons zomaar aanraken of vastpakken.” Daarom verzorgen vrouwen in Liberia nu razend populaire radio-uitzendingen over vrouwenrechten.
ActionAid zet zich in voor vrouwenrechten in Liberia

Leona Gomo is een van de initiatiefnemers van de talkshows. Ze staat aan het hoofd van Women Speak, een vrouwenrechtenorganisatie die haar oorsprong heeft op een van de universiteiten van Monrovia, Liberia.

De 50 leden komen wekelijks bijeen om onderwerpen te bespreken die vrouwelijke studenten aangaan, zoals seksuele intimidatie en straatverlichting. Als sinds de oprichting in 2012 werkt de organisatie samen met ActionAid. Zo zorgden we voor verlichting op de campus en op straat, waardoor de deelname van vrouwelijke studenten aan avondcolleges is verdubbeld.

ActionAid ondersteunt ook vrouwenorganisaties op andere universiteiten in Monrovia. Regelmatig komen ze samen om te netwerken, successen te delen en van elkaar te leren. De zendtijd voor de radioshows over vrouwenrechten werd in de eerste instantie door ActionAid bekostigd, maar zijn nu zo populair dat zenders gratis zendtijd beschikbaar stellen. Inmiddels hebben de vrouwen al 3,5 miljoen luisteraars bereikt: 80 procent van de bevolking in Liberia.

“Vrouwen hebben te maken met zoveel problemen, maar niemand praat erover,” vertelt Leona. “Ze voelen zich daardoor geïsoleerd en zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk een platform te hebben om dit bespreken. Want als wij niet voor ons zelf opkomen, verandert er niets.”

In Liberia zet ActionAid zich in voor vrouwenrechten en veilige steden

Zonder dit netwerk zou nooit iemand naar ons hebben geluisterd,” vervolgt ze. “Onze zorgen zouden worden genegeerd; vrouwenrechten werden door niemand als belangrijk gezien.” 

“Daarnaast is het belangrijk dat ons netwerk niet alleen uit vrouwen bestaat. Daarom zijn we erg blij dat ook mannen zich bij ons aansluiten. Sommige anderen noemen mij ‘Iron Lady’ omdat ik voor vrouwenrechten opkom. Maar dat laat mij koud. Dankzij Women Speak denken mannen nu wel twee keer na voordat ze ons lichaam en onze rechten misbruiken – het blijft niet langer geheim. Dit zijn de eerste stappen naar een blijvende andere houding ten opzichte van vrouwen.”

Steun onze radioprogramma's

Klik hier