Home - Actueel - Vrouwenrechten - Wereldvrouw: Ellen Johnson Sirleaf

Wereldvrouw: Ellen Johnson Sirleaf

Eerste vrouwelijke president van Afrika doneert prijzengeld voor vrouwenrechten

Ellen Johnson Sirleaf (79), voormalig president van Liberia, won onlangs de Mo Ibrahim-prijs 2017. Van 2006 tot 2018 vervulde zij twee termijnen als president en was daarmee de eerste gekozen vrouwelijke president van een Afrikaans land.
Ellen Johnson Sirleaf
© World Bank Photo Collection/Flickr

De prijs werd in 2007 in het leven geroepen door de Soedanese telecom-magnaat Mo Ibrahim om uitmuntendheid op het gebied van Afrikaans leiderschap te erkennen en te vieren. De Mo Ibrahim Foundation prees Sirleaf voor haar ‘uitzonderlijke en transformatieve leiderschap’ waarmee ze in Liberia de weg naar herstel, na vele jaren van burgeroorlog, heeft ingezet. Tijdens de prijsuitreiking sprak Mo Ibrahim de hoop uit dat Ellen Johnson Sirleaf vrouwen in Afrika en daarbuiten zal blijven inspireren.

Sirleaf is niet alleen de eerste vrouwelijke president in Afrika, maar ook de eerste vrouw die de Mo Ibrahim-prijs ontvangt. “Ik hoop vrouwen en meisjes in Afrika te inspireren om barrières te doorbreken en mogelijkheden te verleggen,” zei ze in haar dankwoord. Daarnaast kondigde ze aan dat ze het prijzengeld van vijf miljoen dollar zal gebruiken om vrouwen te empoweren door middel van een nieuw op te richten organisatie: het Ellen Johnson Sirleaf Presidential Center for Women and Development.

Eerder dit jaar kwam Sirleaf in het nieuws door op haar laatste dag als president een belangrijke maatregelen te nemen tegen meisjesbesnijdenis. In 2011 ontving ze ook al de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor vrouwenrechten en vrede in Liberia. Lees het originele bericht hier.