Home - Actueel - Mensenrechten - ActionAid’s reactie op het geweld in Palestina

ActionAid’s reactie op het geweld in Palestina

Op 14 mei 2018 veranderde de herdenking van de Nakba, inmiddels 70 jaar geleden, in een bloedbad. De Nakba is de dag waarop 750.000 Palestijnen werden verdreven uit hun thuisland en meer dan 400 dorpen werden verwoest.  Terwijl in het bezette Jeruzalem een Amerikaanse ambassade wordt geopend, trekt het Israëlische leger met grof geweld op tegen  Palestijnse betogers in de Gazastrook die het recht opeisen om terug te keren naar hun dorpen en steden.

Op dit moment van schrijven zijn er 52 Palestijnen omgekomen door het geweld van het Israëlische leger. Meer dan 2410 betogers liepen ernstige verwondingen op.  Sinds het begin van de protesten op 30 maart 2018 heeft het Israëlische leger 100 Palestijnen gedood in de Gazastrook en zijn er zo’n 10.500 gewond geraakt. Op maandag 14 mei reageerde Israël met nog meer geweld; het dodental van vandaag is schrikbarend en het aantal gewonden zal naar verwachting dramatisch toenemen.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas keurde de, wat hij de Israëlische “moordpartijen op onze bevolking” noemde, af en kondigde drie dagen van rouw in Palestina af. De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein tweette: “Schrikbarende moord op tientallen, verwondingen bij honderdtallen, het openen van het vuur door Israël moet direct stoppen. Het recht op leven moet worden gerespecteerd. De verantwoordelijken voor de buitensporige mensenrechtenschendingen moeten ter verantwoording worden geroepen. De internationale gemeenschap moet zorgen voor rechtvaardigheid voor de slachtoffers.”

ActionAid, Amnesty International, het VN-Comité voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie (CERD) en vele andere organisaties hebben de gebeurtenissen veroordeeld en hebben Israël opgeroepen om per direct te stoppen met het gebruik van geweld en scherpe munitie tegen de ongewapende betogers die geen reële bedreiging vormen voor het leger. Human Rights Watch uitte kritiek op Israël voor het schieten met munitie zonder dat er sprake was van onmiddellijk gevaar voor de Israëlische troepen of de Israëlische burgers. Ook benadrukte Human Rights Watch dat het beleid heeft “geresulteerd in een bloedbad dat iedereen had kunnen zien aankomen.”

ActionAid is al jaren actief in de regio (zie website ActionAid Palestina). Wij blijven de ontwikkelingen in de Gazastrook volgen en zullen de slachtoffers en de burgers in het gebied zo goed mogelijk te hulp schieten.

Lees ook de blog van Ibrahim Ibraigheth, directeur ActionAid Palestina >>