Home - Actueel - Vrouwenrechten - Gete uit Ethiopië: “Voorheen waren we afhankelijk van mannen”

Gete uit Ethiopië: “Voorheen waren we afhankelijk van mannen”

Gete Haile is voorzitster van een spaar- en kredietcoöperatie in Girar Jarso, gelegen in de Shewa-regio in centraal Ethiopië. Na het deelnemen aan trainingen van ActionAid en het ontvangen van een kleine lening, kocht Gete twee koeien. Inmiddels is deze investering van Gete uitgegroeid tot een onderneming. Gete heeft nu zes koeien die samen 35 liter per dag produceren. Naast de melk die de koeien produceren, verkoopt Gete ook zaden, Araki (een sterke alcoholische drank) en schapen.
 

Slim sparen, investeren en produceren heeft ervoor gezorgd dat Gete nu voor haar 12 kinderen kan zorgen én de coöperatie in stand kan houden. De coöperatie heeft hierdoor inmiddels 300.000 birr (ruim €9.000) aan financiële middelen kunnen opsparen!

De onafhankelijke onderneming van Gete heeft ook veel andere vrouwen geïnspireerd om net als haar zelfstandiger te worden. Als voorzitster van de kredietcoöperatie is Gete verantwoordelijk voor het aangelegde fonds van €9.000 en zorgt zij ervoor dat deze financiële middelen worden gebruikt door vrouwen die betrokken zijn bij lokale projecten.

“Het is van belang dat de coöperatie wordt geleid door vrouwen. Voorheen waren we voor ons inkomen afhankelijk van onze mannen,” zei Gete. “Dankzij de coöperatie en de leningen die deze biedt, kunnen wij zelf voor een inkomen zorgen wat ons financieel onafhankelijk maakt.”

ActionAid hielp Gete met het opzetten van de coöperatie die inmiddels meer dan honderd leden heeft en een fonds van meer dan 300.000 birr. Naast de successen van haar onderneming heeft de investering van Gete er ook voor gezorgd dat al haar kinderen naar school kunnen. Shewa-regio, Ethiopië.