Home - Actueel - Belastingontwijking - Petitie: schaf dividendbelasting NIET af

Petitie: schaf dividendbelasting NIET af

Tax Justice Nederland, waar ActionAid onderdeel van is, start vandaag met een campagne tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Het kabinet is van plan om in september met het wetsvoorstel naar de Kamer te komen waarin de dividendbelasting wordt afgeschaft. 

Door de afschaffing van de dividendbelasting zal de Nederlandse overheid jaarlijks 2 miljard euro mislopen. Geld dat, net als in ontwikkelingslanden, hard nodig is voor andere belangrijke zaken zoals de zorg en het onderwijs. De campagne gaat van start met een gezamenlijke petitie. Doe mee!

Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden zijn de slachtoffers van de Paradise Papers en belastingontwijking

Niet meer banen door afschaffen dividendbelasting
Afschaffing van de dividendbelasting draagt niet bij aan meer of beter werk in Nederland. Het leidt niet tot een beter investeringsklimaat en daaruit volgend meer banen, zoals wordt beweerd door de voorstanders van de afschaffing. Dat blijkt uit memo’s van het ministerie van Financiën en onderzoek van SOMO. Het geld vloeit grotendeels (77 procent) naar  buitenlandse belastingdiensten. De overige 23 procent komt terecht in het Verenigd Koninkrijk en in belastingparadijzen en garandeert dus geen investeringen in de Nederlandse werkgelegenheid.

Race to the bottom
Sterker nog: de afschaffing dividendbelasting versterkt de belastingconcurrentie tussen landen. Nederland heeft internationaal al een slecht imago als belastingparadijs. Het enige andere grote Europese land dat geen dividendbelasting heft is het Verenigd Koninkrijk. Volgens het Europees Parlement onttrekken bedrijven ook nu al jaarlijks tussen de 160 en 190 miljard euro aan de samenleving door belastingontwijking.

Teken de petitie!