Home - Actueel - Vrouwenrechten - Manu komt op voor vrouwenrechten in Ghana: “We hebben al veel bereikt!”

Manu komt op voor vrouwenrechten in Ghana: “We hebben al veel bereikt!”

In Ghana krijgt maar liefst 94 procent van de meisjes en vrouwen te maken met geweld. Ook gedwongen huwelijken en meisjesbesnijdenis vormen een groot probleem. Al met al is het droevig gesteld met de rechten van vrouwen. ActionAid traint lokale vrijwilligers om zich in te zetten voor de rechten van vrouwen en meisjes. Een van hen is Manu Yaa (28). “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken. Mensen zwijgen er liever over. Maar de afgelopen zes jaar hebben we veel bereikt.” Klik hier om te zien hoe jij direct kan helpen >>

COMBAT-teams

Manu is een van de deelnemers aan ActionAid’s COMBAT-team (Community-Based Anti Violence Teams). Het team krijgt trainingen en hulpmiddelen en voorziet in de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Manu gaat naar huizen, scholen, moskeeën en kerken om voorlichting te geven over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs.

ActionAid traint COMBAT-teams op het gebied van mensenrechten, sociaal welzijn en ondersteuning voor slachtoffers van huiselijk geweld in Ghana
Manu uit Ghana: “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken. Maar de afgelopen zes jaar hebben we veel bereikt.” © Nana Kofi Acquah/ActionAid

Naar school

Recentelijk zorgde ze ervoor dat een meisje naar school mocht van haar ouders. “Ze was naar me toe gekomen en vertelde dat ze naar school wilde, maar dat haar ouders haar thuis wilden houden om te helpen in het huishouden. Ik heb met de ouders gepraat en heb ze uiteindelijk overtuigd om haar naar school te laten gaan. Het voelt goed om mijn gemeenschap te helpen.” 

ActionAid traint COMBAT-teams op het gebied van mensenrechten, sociaal welzijn en ondersteuning voor slachtoffers van huiselijk geweld in Ghana.
COMBAT-teamleden Naomi Manu, Thomas en Doris Owusu Prempeh zetten zich samen met Manu in voor vrouwenrechten in Ghana. © Nana Kofi Acquah/ActionAid

Steun vrouwen zoals Manu

Klik hier