Home - Actueel - Vrouwenrechten - Not what she bargained for? Gender and the Grand Bargain

Not what she bargained for? Gender and the Grand Bargain

Ambitieuze plannen om de ontwikkelingssamenwerking te hervormen bereiken grassroot vrouwenrechtenorganisaties en vrouwen getroffen door crisis nog te weinig. Voor individuele ontwikkelingsorganisaties en de bredere humanitaire sector moet het geen optie meer zijn om te luisteren naar vrouwen en meisjes. Hun rechten moeten gerespecteerd en beschermd worden.

Terwijl donoren, VN-organisaties en ngo’s op de voortgang van de Grand Bargain reflecteren, geeft deze publicatie aanbevelingen om leiderschap en participatie van vrouwen bij de humanitaire hervormingsagenda te promoten. De focus is gelegd op lokalisatie, participatie en (contant) geld.

Het Grand Bargain proces heeft minimaal aandacht besteed aan gender, ondanks de afspraken gemaakt tijdens het World Humanitarian Summit in 2016. Toen hebben dezelfde overheden, VN-organisaties en maatschappelijke organisaties vijf ambitieuze beloftes onderschreven. Hoewel tijdens de eerste jaarverslagen van de Grand Bargain in 2017 er vrijwel geen referenties naar gender waren, was er hiervoor wel meer aandacht in de 2018 verslagen. Ondanks die positieve verandering is de aandacht nog steeds gelimiteerd; fundamentele acties, zoals het verbeteren van institutioneel beleid, moeten herzien worden.

Wij weten dat er meer kan en moet gebeuren. In deze publicatie staan onze aanbevelingen aan overheden, VN-organisaties en ngo’s om de ontwikkelingssamenwerking op het gebied van gender te verbeteren. Daarnaast staan in dit rapport ook de specifieke stappen die CARE International en ActionAid zullen maken om de bredere inspanningen te ondersteunen.