Home - Actueel - Vrouwenrechten - John strijdt voor vrouwenrechten in Ghana

John strijdt voor vrouwenrechten in Ghana

Veiligheid is voor veel vrouwen en kinderen in Ghana niet vanzelfsprekend. Maar liefst 94% van de kinderen krijgt te maken met een vorm van geweld. John Abaa, programmamedewerker bij ActionAid Ghana, zet zich al sinds zijn schooltijd in voor vrouwenrechten. Hij werkt aan een project waarbij ActionAid lokale vrijwilligers traint om tegen geweld in te gaan. De 6 à 7 leden van deze teams, mannen én vrouwen, komen op tegen geweld door trainingen te geven, aangifte te doen en kwetsbare mensen te beschermen. Steun deze teams nu >>
ActionAid Ghana werkt samen met anti-geweld teams
John Abaa uit Ghana: “We maken vrouwen sterker!” © Nana Kofi Acquah/ActionAid

Echte verandering

De COMBAT-teams (Community-Based Anti Violence Teams) krijgen training door ActionAid. “Tijdens de training komt wetgeving over huiselijk geweld, vrouwenrechten, kinderrechten en huwelijk aan bod,” zegt John. “Teams leren wanneer aangifte te doen of de politie erbij te halen. Zo leren ze dat als iemand ernstig gewond is, er aangifte gedaan móet worden. Zolang bedreigingen en beledigingen niet uit de hand lopen, kan COMBAT ze zelf behandelen.”

Het programma is succesvol. Afia werd bijvoorbeeld bedreigd met het doden van haar baby. “COMBAT heeft de bedreigers samen met de politie – daar zijn ze bang voor – net zo lang in de gaten gehouden tot ze er genoeg van hadden,” zegt John. Ook geeft hij aan dat het gedrag van mannen in de dorpen verbeterd. Zij willen geen problemen met justitie en letten daarom beter op.

Minder geweld is minder armoede

De strijd tegen geweld is ook een strijd tegen armoede. Vrouwen die geslagen worden kunnen niet werken en bij trauma of scheiding gaan kinderen niet naar school. Door geweld tegen vrouwen en kinderen tegen te gaan krijgen vrouwen meer macht in het gezin waardoor zij hun eigen geld kunnen verdienen. Dit maakt het werk van de COMBAT-teams nog belangrijker.

In Ghana geven COMBAT-teams van ActionAid voorlichting over vrouwenrechten, huiselijk geweld en verkrachting
Een COMBAT-team geeft voorlichting over huiselijk geweld en verkrachting. © Nana Kofi Acquah/ActionAid

Meer hulp is hard nodig

Dankzij de COMBAT-teams wordt geweld beter aangepakt en komt het minder vaak voor. Toch zijn er nog te weinig teams. Daarom werkt ActionAid Ghana hard om te zorgen dat de regering COMBAT steunt en overneemt. Ook moeten er blijf-van-mijn-lijfhuizen komen en een fonds voor verkrachtingsslachtoffers zodat ze naar het ziekenhuis kunnen. Medisch bewijs van verkrachting is immers noodzakelijk voor een rechtszaak.

Help nu mee om een einde aan geweld te maken!

Klik hier!