Home - Actueel - Belastingontwijking - Minder belastingontwijking, minder armoede

Minder belastingontwijking, minder armoede

Nederland is een van de grootste sluiproutes voor belastingontwijking, en dat gaat ten koste van ontwikkelingslanden. Senior beleidsadviseur Tax Justice Gijs Verbraak (36) werkt al 6 jaar voor ActionAid Nederland om deze belastingontwijking aan te pakken. Hij legt uit waarom dat zo belangrijk is.
Gijs Verbraak is senior beleidsmedewerker Tax Justice bij ActionAid Nederland en werkt tegen belastingontwijking

Onderliggende oorzaken aanpakken

“Vóór ActionAid werkte ik bij diverse organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Ik ben bij ActionAid gaan werken om dit soort werk voort te zetten. Bij ActionAid maken we problemen van ontwikkelingslanden echt politiek, zowel in het zuiden als in Europa. Hiermee bestrijden we de onderliggende oorzaken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontwikkelingssamenwerking en hoe het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en dat van Financiën volledig tegenstrijdige dingen aan het doen zijn. Van oudsher was Nederland een financiële koploper met sterke ontwikkelingssamenwerkingsprojecten. Maar, zoals ActionAid heeft laten zien, Nederland is nu een van de grootste sluiproutes voor belastingontwijking, ten koste van ontwikkelingslanden. Feitelijk is Nederland inmiddels het derde grootste belastingparadijs ter wereld.

Ik voer actie om hier een einde aan te maken. En daarom werk ik aan een gelijkere machtsrelatie en gelijke handelsrelaties tussen landen, om de ontwikkelingskloof en de economische kloof te kunnen overbruggen.”

Machtsmisbruik door multinationals

“Samen met andere organisaties hebben we het voor elkaar gekregen dat er in Nederland nu aandacht is voor belastingontwijking. We hebben belastingontwijking zelfs hoog op de agenda van de politiek gekregen. Langzaam maar zeker begint daar het tij te keren, het wordt voor bedrijven steeds lastiger om belasting te ontwijken, maar meer acties zijn nodig.

Daarom laten we zien op welke manier multinationals Nederland gebruiken als sluis voor belastingontwijking in ontwikkelingslanden. We laten de schade zien die dat veroorzaakt bij mensen uit die ontwikkelingslanden, want daar is dat belastinggeld juist heel hard nodig. Multinationals hebben immens veel macht weten te krijgen in ontwikkelingslanden en die misbruiken ze om landen tegen elkaar op te zetten, zodat zij zelf de laagste belastingtarieven krijgen. Om het leven van mensen die in die landen in armoede leven echt te verbeteren, moeten we belastingontwijking aanpakken!”

Meer weten over hoe wij belastingontwijking aanpakken?

Lees meer!