Home - Actueel - Noodhulp - De Rohingya-crisis, een jaar later

De Rohingya-crisis, een jaar later

Een jaar geleden verleende ActionAid noodhulp toen honderdduizenden Rohingya’s vluchtten naar Bangladesh. Dankzij de hulp van donateurs konden we meer dan 73.000 mensen – vooral vrouwen en kinderen – helpen. Meer dan 700.000 Rohingya’s zijn sinds augustus 2017 gevlucht uit Myanmar en zitten nog altijd in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Nu het regenseizoen in Bangladesh is begonnen dreigen er overstromingen en landverschuivingen. Beide zijn funest voor de fragiele verblijven van de vluchtelingen.
In Bangladesh steunt ActionAid Rohingya-vrouwen door hygiëne-pakketten uit te delen.
Vrouwen in vluchtelingekampen hebben vaak fysieke en mentale littekens van wat ze hebben meegemaakt—zoals seksueel geweld, zwangerschap door verkrachting, en een zware, gevaarlijke reis naar Bangladesh. © Md. Sariful Islam/ActionAid

Resultaten tot nu toe

Dankzij steun van donateurs kon ActionAid vorig jaar levensreddende hulp bieden aan meer dan 73.000 vluchtelingen. We deelden 40.000 voedselpakketten uit en 40.500 ‘hygiëne–pakketten’ met schaarse goederen zoals zeep en maandverband. Daarnaast zijn er twintig waterputten geslagen die 10.000 mensen voorzien van schoon drinkwater en zijn er 60 toiletten gebouwd voor 6.500 mensen.

Steun voor vrouwen

ActionAid besteedt speciale aandacht aan vrouwen en kinderen, omdat zij vaak het meeste risico lopen. Daarom hebben we ook hier zes Women’s Safe Spaces gebouwd. Dit zijn plekken waar vrouwen (onder begeleiding van professionals) veilig hun trauma kunnen verwerken, zich kunnen voorbereiden op de toekomst, maar bijvoorbeeld ook borstvoeding kunnen geven. Al meer dan 15.000 vrouwen en meisjes konden we op deze plekken ondersteunen. ActionAid werkt daarnaast nauw samen met vrouwencomités. De tweehonderd vrouwen betrokken bij deze comités zorgen dat wij de vrouwen en meisjes bereiken die onze hulp het meest nodig hebben.

In Bangaldesh steunt ActionAid Rohingya vluchtelingen door middel van vrouwencomité's
Een vrouwencomité geleid door Romida (30, midden in het paars). ActionAid Bangladesh werkt samen met hen om de hygiëne in het kamp te verbeteren en zo ziektes en infecties te voorkomen. © Noor Alam/ActionAid

Jouw hulp blijft nodig

Hoewel er al veel gedaan is, is er nog meer werk te doen. Het regenseizoen in Bangladesh is net begonnen en dat brengt gevaren met zich mee. Modderstromen en overstromingen kunnen verschrikkelijke gevolgen hebben. Kwetsbare gebieden moeten verstevigd worden en mensen moeten getraind worden om met verschillende soorten noodsituaties om te gaan. Daarnaast blijft er een hoog risico op ziektes door onvoldoende sanitair en een vochtige omgeving. Door jouw steun kunnen wij voorkomen dat de situatie nog erger wordt dan deze al is.

Een boodschap uit Bangladesh

Farah Kabir is namens ActionAid ter plaatse in Bangladesh. “Rohingya-vrouwen en -meisjes hebben vaak fysieke en mentale littekens, niet alleen door de zware, gevaarlijke reis naar Bangladesh, maar ook door bijvoorbeeld verkrachtingen. Nog altijd leven ze niet alleen onder erbarmelijke omstandigheden, maar ook hebben ze te maken met huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en de dreiging van seksueel geweld. Meer dan ooit hebben ze onze hulp nodig.”