Home - Actueel - Veilige steden - “We zijn vastbesloten om onze kinderen en onszelf veiligheid te bieden”

“We zijn vastbesloten om onze kinderen en onszelf veiligheid te bieden”

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld in haar leven. Vooral steden zijn vaak niet veilig en door armoede wonen miljoenen mensen in (sloppen)wijken zonder voorzieningen. Omdat de eenvoudige huisjes niet op slot kunnen hebben inbrekers vrij spel. Daarnaast is er vaak geen straatverlichting, waardoor vrouwen ’s avonds meer gevaar lopen. ActionAid steunt wereldwijd lokale initiatieven die geweld tegen vrouwen aanpakken.
In Kenia steunt ActionAid vrouwengroepen om geweld tegen vrouwen en meisjes te gaan en op te komen voor gelijke rechten.
Vrouwen in Kenia komen samen om (seksueel) geweld tegen te gaan. ActionAid ondersteund deze lokale initiatieven. © Alice Whitby/ActionAid

ActionAid komt in actie door middel van het She Can project. We steunen voorvechters van vrouwenrechten, protestacties, initiatieven die vrouwen bewust maken van hun rechten, en geven trainingen die zich richten op het terugdringen van seksueel geweld. Bijvoorbeeld buurtwachten bestaande uit buurtbewoners. Ze krijgen training en voorlichting in het omgaan met geweld.

Buurtwacht in actie

De impact van deze buurtwachten werd duidelijk toen Nipa van 13 werd verkracht door haar 48-jarige buurman. De buurtwacht kwam meteen in actie. Hun eerste prioriteit was Nipa en haar familie helpen. Ze brachten haar naar de spoedeisende hulp voor behandeling en psychosociale hulp. De verontwaardigde buurtbewoners brachten de dader naar de politie zodat hij berecht kon worden.

Met toestemming van de familie van Nipa, organiseerde de lokale She Can buurtwacht ook een demonstratie om een gerechte straf voor de dader te eisen én gerechtigheid voor het slachtoffer. Ongeveer 150 mensen deden mee aan de demonstratie, onder wie Nipa’s klasgenoten, leraren en het schoolhoofd, lokale kinderbeschermingsorganisaties, districtraadsleden en juristen. Het was succesvol: waar in vergelijkbare situaties de dader vaak vrijuit liep, kreeg de dader nu een gevangenisstraf. Ook ontfermde het Ministerie van Sociale Zaken zich over Nipa’s herstel, inclusief alle daaraan verbonden kosten.

Veilige plekken voor vrouwen

Drugs en een hoge jeugdwerkloosheid leiden tot meer geweld tegen vrouwen en meisjes in Mombasa, Kenia.  Samen met de lokale organisatie Sauti ya Wanawake, heeft ActionAid gezorgd voor een aantal safe spaces waar vrouwen zich veilig voelen en hun verhaal kwijt kunnen. Bijvoorbeeld in het Kisauni district, waar in een verlaten steengroeve vaak seksueel geweld plaatsvond. De steengroeve dient nu als een veilige plek waar ook geld mee verdiend wordt door middel van activiteiten voor toeristen.

In Kenia steunt ActionAid vrouwengroepen om geweld tegen vrouwen en meisjes te gaan en op te komen voor gelijke rechten.
Elizabeth komt al meer dan zestien jaar in actie om haar omgeving veilig te maken voor vrouwen. © Alice Whitby/ActionAid

Samen tegen geweld

Het Sauti ya Wanawake werkt samen met de overheid en anderen organisaties. Op deze manier kunnen zij psycho-sociale, medische en juridische bijstand verlenen aan slachtoffers, ook als er kinderen bij betrokken zijn. De groep pakt samen met Sauti-vrouwen, lokale leiders, politie en andere betrokkenen alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes aan.  Elizabeth Misigo is lid van de Gender-Based Violence-werkgroep en voorzitter van het Sauti ya Wanawake in Kisauni. Ze is al meer dan zestien jaar actief om de situatie voor haarzelf en die van andere vrouwen te verbeteren. “Het gaat met vallen en opstaan,” zegt ze. “Maar we zijn vastbesloten om onze kinderen en onszelf veiligheid te bieden.”