Home - Actueel - Belastingontwijking - Nieuw belastingverdragenonderzoek: deur belastingontwijking via Nederland blijft wagenwijd open

Nieuw belastingverdragenonderzoek: deur belastingontwijking via Nederland blijft wagenwijd open

ActionAid brengt vandaag een nieuw rapport over belastingverdragen uit ‘The impact of tax treaties on revenue collection: a case study of developing and least developed countries’. Uit dit rapport blijkt dat Nederland ondanks eerdere inzet om misbruik in belastingverdragen te voorkomen nog altijd een belastingparadijs is voor multinationals. Ook de nieuwe plannen van staatssecretaris Snel tegen belastingontwijking bieden weinig soelaas.

Abebi teaches in a primary school with no electricity or water and with no working toilet.

Het onderzoek toont aan dat Bangladesh, Filipijnen, Oeganda en Zambia gezamenlijk via hun belastingverdragen met Nederland jaarlijks 120 miljoen dollar (1) mislopen aan opbrengsten van bronbelastingen op dividend en rentebetalingen.

Gijs Verbraak, beleidsadviseur bij ActionAid legt uit: “De onderzochte landen lopen door deze belastingverdragen veel belastinginkomsten mis die ze hard nodig hebben voor de financiering van publieke diensten. Het totaal aan misgelopen belastinginkomsten van ontwikkelingslanden via Nederland is in werkelijkheid nog veel groter.” Nederland heeft met circa 25 ontwikkelingslanden een belastingverdrag en multinationals kunnen op een veelvoud aan manieren belasting ontwijken.

Morgen bespreekt de staatssecretaris de nieuwe maatregelen tegen belastingontwijking in de Tweede Kamer. Deze plannen om belastingontwijking aan te pakken door rente en royalty betalingen aan belastingparadijzen te gaan belasten, schieten ernstig tekort.

Het kabinet wil deze maatregel namelijk alleen in werking laten treden bij betalingen aan landen die minder dan 7% vennootschapsbelasting heffen en op een klein aantal landen die op de zwarte lijst van de Europese Unie staan. Hiermee sluit de staatssecretaris slechts een beperkt deel van de ontwijkingsroutes. Gijs Verbraak vervolgt: “De vraag is ook, voor hoe lang hij deze belastingparadijzen buiten spel zet. De door de maatregel getroffen landen kunnen snel inspelen op de maatregelen door een tarief van net iets boven de 7% te hanteren. Bedrijven komen dan alsnog weg met absurd weinig belasting betalen.“

Om belastingontwijking naar belastingparadijzen echt aan te pakken moet de belasting op uitgaande rente en royalty betalingen toegepast worden op alle landen die weinig belasting innen bij bedrijven. Die drempel zou niet bij 7% maar 15% moeten liggen. Een andere blinde vlek is dat er niet totaal niet gekeken wordt naar een eerlijke verdeling van heffingsrechten ten behoeve van ontwikkelingslanden waardoor die landen zoals het rapport aantoont veel geld mislopen.

Gijs Verbraak: “Het is hoog tijd dat Nederland het probleem bij de kern aanpakt door belastingverdragen eerlijk te maken naar het model van de Verenigde Naties en door betalingen naar alle belastingparadijzen te belasten.”