Home - Actueel - Mensenrechten - Op 16 november zijn we stil, jij ook?

Op 16 november zijn we stil, jij ook?

Op 16 november valt de wereld even stil. Waarom? Uit solidariteit en protest. Solidair met degene wiens stem niet hoorbaar mag zijn. Protest tegen afnemende mogelijkheden om als actieve burger of organisatie je stem te laten horen, je te verenigen of vreedzaam te betogen. Hoe? Wereldwijd gaan websites van burgerbewegingen en NGO’s op zwart. Zo zijn we stil.
 

16 november maakt deel uit van de wereldwijde SPEAK! -campagne. Deze campagne vraagt aandacht voor de krimpende ruimte van maatschappelijke organisaties en vrijheid van meningsuiting.

Waarom nu?

De afgelopen jaren is een niet eerder vertoond offensief gaande om vrijheden in te perken. Steeds vaker gaat dit gepaard met geweld. In 2017 werden er 312 mensenrechtenverdedigers vermoord, simpelweg omdat ze hun stem lieten horen en opkwamen voor de rechten van hun gemeenschap. In 2016 waren dit er nog 281. Men snoerde hen letterlijk de mond. En ook in 2018 hebben vele activisten, journalisten en rechters wereldwijd niet de vrijheid om de strijd aan gaan tegen onrechtvaardigheid. Wat voor ons nog zo vanzelfsprekend is, is voor hen misschien wel verder weg dan ooit.

Hoe ver van mijn bed is deze show?

Hongarije lapte recentelijk de fundamentele waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat aan haar laars met een anti-NGO-wetgeving. In Italië heeft de bekende anti-maffia schrijver, Roberto Saviano, een rechtszaak aan zijn broek in verband met een twitter bericht waarin hij de Italiaanse minister van binnenlandse zaken omschreef als “minister van de onderwereld”.

Toch minder ver van je bed show dan dat je misschien dacht. Het vermogen om je stem te laten horen en politiek actief betrokken te zijn behoren tot de kern van onze vrijheid. Dit willen we graag zo houden en dit wensen wij voor iedereen. Zowel naast ons bed, als ver van ons bed.

Wil jij ook je stem laten horen?

Wees dan stil op 16 november. Activisten, journalisten, bloggers, burgerbewegingen en NGO’s maken op deze manier duidelijk: zo kan het niet langer! Er moet een einde komen aan de toenemende wetteloosheid, bedreigingen en moorden op mensen die opkomen voor hun burgerrechten, zij die hun stem laten horen.

17 en 18 november

De SPEAK!-campagne loopt van vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november. Op zaterdag 17 en zondag 18 november zijn we juist níet stil. Tijdens deze dagen worden er over de hele wereld evenementen georganiseerd. Dan staan we stil bij het feit dat wij wel onze stem kunnen laten horen.