Home - Actueel - Duurzame aarde - Agro-ecologie: Scaling-up, scaling-out

Agro-ecologie: Scaling-up, scaling-out

Tenminste 500 miljoen kleinschalige boeren produceren ongeveer 80 procent van al het eten wereldwijd. Dit zijn kleinschalige boeren, herders, vissers en inheemse volken, waarvan de helft vrouw is. ActionAid roept overheden en donoren op om samen te werken zodat agro-ecologie op grote schaal ondersteund wordt.

Kleinschalige landbouw speelt een multifunctionele rol: het verstrekken van eten en andere goederen, werkgelegenheid, cultuur en een manier van leven. Er is uitgebreid bewijs dat kleinschalige agro-ecologische systemen beter zijn dan industriële landbouw. De productie is hoog, het is duurzamer en het versterkt de positie van vrouwen. Daarnaast creëert het meer werkgelegenheid, betrekt het de jeugd en is het klimaatbestendig. De sociale, culturele en milieu gerelateerde voordelen zijn merkbaar in zowel landelijke als stedelijke gemeenschappen.