Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Kom in actie tegen mensenrechtenschendingen door multinationals!

Kom in actie tegen mensenrechtenschendingen door multinationals!

Bedrijven kunnen een positieve bijdrage leveren aan ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld door het creëren van werkgelegenheid. Maar helaas zijn er ook veel gevallen bekend van vervuiling, uitbuiting en landroof. Kom samen met ons in actie!
In Zambia voert ActionAid actie voor eerlijke mijnbouw en bescherming van mijnbouwgemeenschappen. © Kadir van Lohuizen/NOOR voor ActionAid
Febby Bwalya draagt met haar baby op haar rug water naar haar kleine stukje grond dat nu omringt wordt door de kopermijn Tsopane in Zambia. Mijnbouw heeft een grote impact op de omwonenden door vervuiling van lucht, water en grond. Explosies brengen schade toe aan huizen, waarvan een aantal al zijn ingestort. © Kadir van Lohuizen/NOOR voor ActionAid

 

De positie van vrouwen

Als het gaat om mensenrechtenschendingen, worden vrouwen vaak extra hard getroffen. Zij zijn verantwoordelijk voor voedselproductie maar komen niet in aanmerking voor compensatie bij afgenomen grond. Tegelijk nemen hun zorgtaken (zoals de zorg voor zieke familieleden) toe, waardoor er minder tijd overblijft voor bijvoorbeeld school of betaald werk. En alsof dat nog niet genoeg is, profiteren vrouwen nauwelijks van de toegenomen werkgelegenheid.

Kom samen met ons in actie!

ActionAid wil dat bedrijven niet langer straffeloos mensenrechten kunnen schenden. Daarom slaan we de handen ineen met diverse mensenrechten- en milieuorganisaties, lanceren we binnenkort een petitie én voeren we actie bij het Vredespaleis in Den Haag. Wil je meer weten of je direct aanmelden? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Doe mee!

Ja, ik neem deel aan ActionAid’s actie op 22 januari van 11.00-14.00 in Den Haag.

  • Als je je adres achterlaat, ontvang je tevens max. 2 keer per maand een nieuwsbrief. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid. Afmelden kan natuurlijk altijd!.