Home - Actueel - Vrouwenrechten - De kracht van het POWER-project: “Mijn leven heeft nu betekenis”

De kracht van het POWER-project: “Mijn leven heeft nu betekenis”

Mukasine Alaine is alleenstaande moeder en eigenaresse van een kleinschalige boerderij in het noorden van Rwanda. Ze vertelt hoe haar leven veranderde toen ze zich aansloot bij een vrouwengroep die gesteund wordt door het POWER-project van ActionAid: “Het leven was niet makkelijk. Ik was jong en droeg de verantwoordelijkheid voor drie kinderen. Ik had eigenlijk geen hoop op een gelukkig leven.” Toch wist ze haar leven om te draaien.
Mukasine bij haar koeien, die zij dankzij het POWER-project van ActionAid heeft kunnen aanschaffen
Dankzij de trainingen en het spaarprogramma kon Mukasine haar zorgtaken verminderen, waardoor ze meer tijd heeft om betaald werk te doen. Nu geeft ze haar kennis door aan andere vrouwen zoals haarzelf. ©ActionAid

Van een klein loon…

In eerste instantie sloot ze zich aan bij een groep boerinnen die het land van anderen bewerkte voor een klein loon tijdens het oogstseizoen. Het inkomen daarvan was net genoeg om mee te overleven. Het POWER-project ondersteunde de groep door training te geven over duurzame en klimaatbestendige landbouw, gezamenlijke spaartechnieken, manieren om een eigen inkomen te genereren en onbetaalde zorgtaken.

“Dankzij de training werd ik bewust van de negatieve effecten van onbetaalde zorgtaken voor de economische ontwikkeling van mijn familie. De eerste keer dat ik geld kreeg van het spaarprogramma van de vrouwengroep zorgde ik voor betere toegang tot water bij ons huis. Het volgende jaar kreeg ik een microkrediet om een kleine koe te kopen voor mest en een gasbrander. Nu ben ik minder tijd kwijt aan brandhout verzamelen.”

…naar een eigen boerderij

“De tijd die ik hierdoor bespaar gebruik ik om extra geld te verdienen. Ik houd vijfentwintig kippen en kweek paddenstoelen en groenten. Het extra geld verdien ik met de verkoop van de eieren en groenten. Ik kon zelfs een bankrekening openen waarop ik spaar voor het schoolgeld van mijn kinderen en om de lening terug te betalen. Mijn leven heeft nu betekenis en in de komende jaren zal ik nog meer bereiken.”

Kennis doorgeven

Mukasine doet regelmatig mee aan dorpsbijeenkomsten en reist rond om anderen te trainen in duurzame landbouwtechnieken. Haar verhaal is een mooi voorbeeld van de kracht van het POWER-project. Door verschillende thema’s aan te pakken krijgen vrouwen het gereedschap om hun eigen levens (en dat van anderen) te transformeren.