Home - Actueel - Vrouwenrechten - Een landbouwbedrijf als sociaal vangnet

Een landbouwbedrijf als sociaal vangnet

Kpannah (31 jaar) woont in Farwenta, een plaats in het groene binnenland van Liberia. Ze heeft veel voor haar kiezen gehad, zoals de burgeroorlog en de ebolacrisis. Net als vele anderen verloor ze dierbaren en stond ze er lange tijd alleen voor. Met nauwelijks geld om van rond te komen stond elke dag in teken van overleven. Toen ActionAid – mede dankzij hulp van de Turing Foundation – in 2017 een onderneming startte, sloot ze zich zonder twijfelen aan.
Kpannah (31) uit Liberia startte met behulp van ActionAid een onderneming
De hele gemeenschap profiteert van het landbouwbedrijf. Zo fungeert het ook als sociaal vangnet. Onlangs kon bijvoorbeeld een zieke dorpsgenoot naar het ziekenhuis dankzij de reserves van de onderneming.    © Ruth mcDowall/ActionAid

Huis van de Cassave

Nu is Kpannah penningmeester van de onderneming, die bestaat uit een cassaveplantage en een productiecentrum. Ze is trots op wat ze doet en wil zoveel mogelijk leren over financieel management, zodat ze de kennis met anderen kan delen.

Van het dorpsbestuur kreeg de groep twee en een halve akker toegewezen om gewassen op te verbouwen. Het overgrote deel van de plantage wordt gebruikt voor cassave, vanwege de goede opbrengst en de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die van cassave kunnen worden gemaakt. In de regio staat de onderneming inmiddels bekend als het Huis van de Cassave.

Voor de komst van de onderneming was Kpannah elke dag uren bezig met het raspen van cassave voor haar eigen gebruik. Een zeer tijdrovende klus waarmee ze regelmatig haar handen verwondde. Bij de start van het project ontving de onderneming een machine om cassave te verpulveren. Kpannah vertelt: “Sinds de cassavemachine er is, ben ik van tien emmers cassavepulp naar veertig emmers per week gestegen. De machine bespaart tijd, is veiliger en verhoogt tegelijkertijd de verkoop.”

Naar de markt

Elke zaterdag gaat Kpannah samen met andere vrouwen uit de groep in de vroege ochtend naar de markt. Ze verkoopt zowel haar eigen producten als die van de onderneming. Vaak is alles voor 9.00 uur ’s ochtends al verkocht. Vervolgens berekent Kpannah de opbrengsten van de verkoop en wordt het geld overgemaakt naar een spaarrekening van het dorp. Eens per maand komt de groep bij elkaar om een besluit te nemen over de inkomsten.

Meer dan landbouwbedrijf

De opbrengsten van het landbouwbedrijf worden geïnvesteerd in de onderneming en in de ontwikkeling van de gemeenschap. De onderneming fungeert ook als een sociaal vangnet. Zo werd het spaarpotje voor onvoorziene kosten onlangs gebruikt om de vervoerskosten naar de hoofdstad te betalen voor een zieke dorpsgenoot. Ook zijn de jongeren aangesloten bij fora waarin belangen van de gemeenschap worden besproken. Er wordt speciale aandacht aan vrouwenrechten besteed. De groep organiseert bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten over vrouwenrechten, geeft voorlichting op scholen en bemiddelt bij geweldsincidenten. Kpannah is opgelucht dat er steeds minder geweld tegen vrouwen en meisjes voorkomt en is trots dat ze daaraan bijdraagt.

Meer werkgelegenheid

Kpannah kijkt uit naar het nieuwe oogstseizoen dat in maart begint en naar verwachting zullen ze meer oogsten dan in de voorgaande jaren. Dan kunnen ze ook meer mankracht aanstellen, waardoor meer jongeren een kans krijgen op een betere toekomst.