Home - Actueel - Geen categorie - Kom op 13 april naar Afrikadag!

Kom op 13 april naar Afrikadag!

Op zaterdag 13 april vindt de Afrikadag 2019 plaats in het prachtige Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het thema van dit jaar is “Migration: African Perspectives”. Ook ActionAid is er weer bij – dit jaar om 2 workshops te hosten. Kom ook!

De Afrikadag is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Jaarlijks trekt de Afrikadag zo’n 1500 bezoekers, sprekers uit binnen- en buitenland, vrijwilligers en meer dan 40 partnerorganisaties naar het KIT in Amsterdam. Dit maakt de Afrikadag het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland.

Workshop 1: Feminist leadership against corporate abuse

Als je je wilt inzetten voor vrouwenrechten wereldwijd vanuit Nederland, dan is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk thema. Hoe zit dat precies? Grote internationale bedrijven doen investeringen en business in ontwikkelingslanden maar respecteren daarbij helaas vaak niet het milieu en mensenrechten, en houden al helemaal weinig rekening met de rechten van vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan gemeenschappen die naast een kopermijn wonen in Zambia en last hebben van lucht-, water en grondvervuiling en instorten van hun huizen als gevolg van de explosies in de mijnbouw.

Er zijn nu geen bindende regels die multinationals verplichten om rekening te houden met de mensenrechten en de rechten van vrouwen in het bijzonder. Vrouwen hebben ook niet het gereedschap om bedrijven afdoende aan te klagen en gerechtigheid te halen wanneer hun land is afgepakt of hun omgeving vervuild etc. Het goede nieuws is dat er nu kans is op verandering omdat er in de VN wordt onderhandeld over bindende regels voor grote bedrijven in een grensoverschrijdend (internationaal) verdrag onder de noemer: “Bindend verdrag bedrijfsleven en mensenrechten”. Wanneer deze regels worden ontwikkeld met vrouwenrechten voorop, kunnen ze een groot verschil maken voor alle vrouwen die grensoverschrijdend gedrag door bedrijven hebben ervaren en voor hun gelijk en recht vechten. We zullen een aantal verhalen van deze vrouwenrechtenverdedigers horen.

En wat dit allemaal te maken heeft met feminist leadership skills en hoe je deze kunt versterken en inzetten om te zorgen dat zo’n feministisch verdrag er snel komt, dat ga je ontdekken in deze interactieve workshop!

 

Workshop #2: Hoeveel lopen ontwikkelingslanden mis door belastingontwijking via Nederland?

Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks honderden miljoenen euro’s mis door belastingontwijking via Nederland. Sommige landen zeiden om die reden zelfs hun belastingverdrag met Nederland op. De vraag is dan ook: Wat schieten ontwikkelingslanden er mee op om met Nederland een belastingverdrag te hebben? In hoeverre wordt er met hun belangen rekening gehouden? En worden zij beschermd tegen belastingontwijking door multinationals? Volgens de OESO lopen ontwikkelingslanden ongeveer drie keer zoveel geld mis, als wat ze ontvangen aan ontwikkelingshulp. Dit jaar komt het kabinet met haar nieuwe visie op hoe moet worden omgegaan met belastingverdragen. In deze bijeenkomst, georganiseerd door ActionAid en Tax Justice Nederland, bespreken we hoe we tot eerlijkere belastingverdragen kunnen komen en gaan we daarover in discussie met de politiek en jou!