Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Cycloon Idai richt ravage aan in Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Cycloon Idai richt ravage aan in Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Cycloon Idai kwam op donderdag 14 maart 2019 aan land in Mozambique en raasde de dagen erop door naar Zimbabwe en Malawi. Het dodental staat op ruim 750, maar er worden duizenden doden verwacht. Door stukgeslagen wegen en ingestorte bruggen is de toegang tot veel gebieden afgesneden en zijn communicatiesystemen beschadigd.
Majiva Mangweva (32) uit Zimbabwe verloor tijdens de overstromingen in Zimbabwe haar moeder en drie kinderen. © Takaitei Bote/ActionAid
Majiva Mangweva (32) uit Zimbabwe verloor tijdens de overstromingen in Zimbabwe haar moeder en drie kinderen. © Takaitei Bote/ActionAid

Cycloon Idai: wat is er gebeurd?

Voordat cycloon Idai in Mozambique aan land kwam, gingen mensen in diezelfde regio al langere tijd gebukt onder slecht weer en werden duizenden mensen gedwongen hun woonplaats te verlaten door overstromingen. Zo ook Majiva Mangweva (32) uit Zimbabwe: “Toen ik me bewust werd van de overstromingen, besloot ik met mijn familie en mijn baby te vluchten. We wilden een weg oversteken, maar dat kon niet omdat het overstroomd was. We hoopten dat het waterpeil zou zakken, maar de intensiteit van de regen nam juist toe. We werden meegesleurd in de stroming en ik verloor mijn baby. Niemand kon ons op dat moment helpen.”

Er zijn meer dan drie miljoen mensen getroffen door de overstromingen, waarvan naar schatting 400.000 mensen van huis en haard verdreven zijn. Mensen zoeken een veilig onderkomen in geïmproviseerde kampen of moeten in de open lucht leven omdat hun huizen zijn verwoest. Inmiddels is de regen gestopt, maar door stilstaand water en overvolle opvanglocaties is er maar beperkt toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Alleen al op 2 april werden er 376 nieuwe gevallen van cholera gerapporteerd in Mozambique. Er is dringend hulp nodig. Steun vandaag nog >>

Cycloon Idai richt een ravage aan in Mozambique, Zimbabwe en Malawi
Bijna 3 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen, waarvan naar schatting 400.000 mensen van huis en haard verdreven zijn. © EPA-EFE/ANDRE CATUEIRA

Wat is het verschil tussen een cycloon en een orkaan?

Een cycloon is een draaiende wind binnen een lagedrukgebied. Net als een orkaan en een tyfoon, is een cycloon een soort tropische storm. Ze zijn grotendeels hetzelfde, maar worden anders genoemd op basis van waar ze verschijnen.

Cyclonen ontstaan boven de Stille Zuidzee en de Indische Oceaan. Orkanen zijn tropische stormen die zich vormen boven de Noord-Atlantische Oceaan en het noordoosten van de Stille Oceaan. Tyfoons ontstaan boven het noordwestelijke gedeelte van de Stille Oceaan. De storm krijgt haar naam bij aanhoudende windsnelheden van minstens 118 km/uur.

Wat doet ActionAid?

Onze lokale ActionAid-collega’s zetten samen met partnerorganisaties alles op alles om hulp te bieden, ook in de moeilijk bereikbare gebieden. We zorgen voor voedsel, water, hygiëne kits voor meisjes en vrouwen en tijdelijk onderdak. We werken samen met lokale vrouwen, om de rechten van vrouwen en meisjes op de opvanglocaties te garanderen. Maar er is een schreeuwend tekort aan alles.

Naast directe noodhulp, blijft ActionAid actief campagne voeren voor duurzaam en eerlijk klimaatbeleid. Want klimaatverandering veroorzaakt extreem weer, zoals deze verwoestende cycloon. En opnieuw blijkt dat mensen in ontwikkelingslanden het hardst worden getroffen.