Home - Actueel - Vrouwenrechten - Making Care Visible: onbetaalde zorgtaken van vrouwen in Nepal, Nigeria, Kenia en Oeganda

Making Care Visible: onbetaalde zorgtaken van vrouwen in Nepal, Nigeria, Kenia en Oeganda

Zorg is overal om ons heen – van de vrouw die de maaltijden van haar gezin kookt tot de oudste dochter die helpt met het huishouden. Deze verschillende zorgtaken zijn essentieel voor het behoud van onze samenlevingen. Echter worden deze zorgtaken voornamelijk door meisjes en vrouwen gedaan en zijn ze onbetaald.

Vrouwen die in armoede leven worden onevenredig hard getroffen door de verantwoordelijkheid van onbetaalde zorgtaken. Veel vrouwen die in armoede leven, dragen de dubbele verantwoordelijkheden voor zowel onbetaalde zorgtaken als het verdienen van een inkomen of landbouw voor eigen gebruik. Dankzij onbetaalde zorgtaken hebben ze minder tijd om voor zichzelf te zorgen, uit te rusten en betaald werk te doen. De verantwoordelijkheid van vrouwen voor onbetaalde zorg leidt daarmee tot schending van hun mensenrechten en aanhoudende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

ActionAid roept overheden op om openbare diensten te financieren die de onbetaalde zorgtaken van vrouwen verminderen, eerlijker verdelen en tegelijkertijd zorgen dat ongelijkheid wordt teruggedrongen.