Home - Actueel - Vrouwenrechten - Succesverhaal in Kenia: “Ik heb nu een goed huis en mijn kinderen kunnen naar school”

Succesverhaal in Kenia: “Ik heb nu een goed huis en mijn kinderen kunnen naar school”

Isiolo is een van de droogste gebieden van Kenia. Hierdoor is het voor de bevolking – voornamelijk boeren – extreem moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien. Vrouwen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van de voedselproductie, worden extra hard getroffen. Met behulp van ActionAid hebben boerinnen zich georganiseerd in vrouwengroepen. Hier leren ze over droogtebestendige zaden en nieuwe gewassen die bestand zijn tegen een droog klimaat.
Door de leningen heeft Lilian Amina nu een goed huis en kunnen al haar kinderen naar school. ©ActionAid
Door het spaarsysteem is het leven van Lilian Amina veranderd. Ze kan zich een goed huis veroorloven en haar kinderen gaan naar school. ©ActionAid

Lilian Amina is een van de deelneemsters van de trainingen van ActionAid. Haar leven veranderde toen ze zich aansloot bij de Naishuro vrouwengroep: “Ik leerde bij de trainingen over droogtebestendige zaden, commerciële landbouw en het belang van gevarieerd voedsel. Ik verbouw nu voedsel dat vrij is van chemicaliën en mijn kinderen eten vers eten van mijn boerderij.”

Daarnaast is er een spaarsysteem opgezet in de vrouwengroep. Een groepslid kan een lening krijgen op basis van het spaargeld. Lilian vertelt: “Door het leningensysteem heb ik nu een goed huis en kunnen al mijn kinderen naar school. Er is veel vertrouwen tussen de groepsleden. De leningen worden transparant bijgehouden in een soort paspoort. We zorgen ervoor dat iedereen snapt wat er in de paspoorten staat.”

Daarnaast krijgen de boerinnen voorlichting en training over hun rechten en hoe deze op te eisen bij lokale overheden. “Voordat ik bij de Naishuro vrouwengroep kwam, was ik erg timide,” zegt Lilian. “Ik durfde niet te praten en kon niemand in de ogen kijken. Bovendien wist ik niet welke rechten ik had. Nu weet ik welke rechten ik thuis en in de vrouwengroep heb én durf ik voor mijn rechten op te komen.