Home - Actueel - Vrouwenrechten - Moederdag: maak kennis met dappere moeders die zich inzetten voor een betere wereld

Moederdag: maak kennis met dappere moeders die zich inzetten voor een betere wereld

Moederdag is hét moment om inspirerende en dappere vrouwen in de schijnwerpers te zetten. Lees hieronder de verhalen van moeders die onvermoeibaar strijden voor een betere wereld.

“Mijn moeder vertelt mij al mijn hele leven over vrouwenrechten”

Cleonice en Alda zijn niet alleen moeder en dochter, ze werken ook nauw samen bij een lokale partner van ActionAid in Brazilië, het CMC. Deze organisatie stimuleert vrouwen en meisjes om op te komen voor hun rechten. Ze leren er onder andere hoe ze zich kunnen beschermen tegen geweld en hoe ze hun recht op onderwijs kunnen claimen. Cleonice is leider van de vrouwengroep van het CMC. Ze vertelt: “Mensen kunnen bij de vrouwengroep hun mening, gevoelens en ideeën delen. Door te luisteren, kunnen we elkaar helpen.”

Voor Alda was het haar moeder’s tomeloze energie die ervoor zorgde dat ze zich ook ging inzetten voor vrouwenrechten. Net zoals Cleonice weer geïnspireerd werd door háár moeder. “Mijn moeder was mijn grootste inspiratiebron” vertelt Cleonice. “Zij zette mij op de wereld, ze leerde mij alles. Mijn moeder is mijn grootste inspiratie.”

Cleonice en Alda werken samen bij CMC, een lokale partnerorganisatie van ActionAid. © Bruna Valença/ActionAid

“Mijn moeder is mijn superheld. Ze is zo moedig. Ondanks alles wat ze heeft moeten doormaken, komt ze altijd voor ons op”

Rhinet’s moeder Asiah doorstond jaren van mishandeling en huiselijk geweld. Desondanks bleef ze sterk en moedigde haar kinderen aan om hard te werken en onafhankelijk te zijn.
Rhinet en Asiah kregen hulp van ActionAid Oeganda, die onderdak biedt aan vrouwen die kampen met geweld. Hier kunnen vrouwen en meisjes niet alleen een veilig onderkomen vinden, maar ook een maaltijd, counseling, medische zorg en juridische bijstand krijgen. Asiah geeft nu zelf trainingen aan vrouwen, zodat zij financieel onafhankelijk kunnen worden en zich leren uitspreken tegen huiselijk geweld.

Aangemoedigd door haar moeder voelt Rhinet zich nu ook nauw betrokken bij vrouwenrechten. Ze is overtuigd van de kracht van onderwijs. Via scholing krijgen meisjes volgens haar namelijk de juiste middelen om geweld te rapporteren en huiselijk geweld te ontvluchten.

Asiah en haar dochter Rhinet leren vrouwen om zich uit te spreken tegen huiselijk geweld. © Karin Schermbrucker/ActionAid

“De gehele gemeenschap profiteert als een meisje naar school kan!”

Abiba is moeder van Faith en programmamedewerker bij ActionAid Ghana. Ze had geen makkelijke jeugd. Haar moeder overleed toen ze nog jong was. Abiba groeide op bij verschillende familieleden en had daarom nooit een stabiele basis. Ze was daarom vastberaden om haar school af te maken en onafhankelijk te zijn van anderen.

Als programmamedewerker van ActionAid zet Abiba zich in voor onderwijs voor meisjes en tegen kindhuwelijken. Ze voorkwam tot nu toe al de uithuwelijking van meer dan 50 meisjes. Abiba’s missie? Een lach op het gezicht toveren van vrouwen en meisjes in Ghana en hun leven verbeteren.

Abiba zet zich als programmamedewerker bij ActionAid Ghana in voor onderwijs. ©Ruth McDowall/ActionAid

Abiba, Cleonice and Asiah zijn slechts een paar voorbeelden van vrouwen die zich sterk maken voor vrouwenrechten. Dit zodat hun dochters kunnen opgroeien in een betere, eerlijkere wereld. Help jij ook mee?