Home - Actueel - Noodhulp - Making the Local Global: advies over het ondersteunen van lokale vrouwelijke leiders tijdens noodsituaties

Making the Local Global: advies over het ondersteunen van lokale vrouwelijke leiders tijdens noodsituaties

Lokale vrouwelijke leiders vormen de kern van het humanitaire werk van ActionAid. Vrouwen zijn meestal de eerste die ter plaatse zijn in geval van nood, zijn het meest actief in preventie van rampen en wederopbouw na rampen. Vrouwen zouden daarom rechtstreeks betrokken moeten worden bij besluitvoering rondom het beleid en programma’s die van invloed zijn op hun leven en dat van hun gemeenschap.

ActionAid heeft lang gepleit voor leiderschap van vrouwen bij humanitaire acties. Echter worden de acties van vrouwen vaak niet erkend door allerlei soorten instellingen. Vrouwen spelen nog steeds een minimale rol in de coördinatie van rampen. Een van de vrouwelijk leiders zegt: “Soms worden we uitgenodigd om te spreken tijdens grote bijeenkomsten in de gemeenschap, maar als het gaat om daadwerkelijke besluitvoering tijdens een ramp en het vertalen van beleid naar actie, worden vrouwen helemaal niet uitgenodigd om deel te nemen.”

Deze publicatie richt zich op lokale vrouwenorganisaties die betrokken zijn bij humanitaire acties en de preventie van rampen, of betrokken willen zijn. Ook richt deze publicicatie zich op internationale organisaties die vrouwen willen ondersteunen. De publicatie is gebaseerd op ervaringen uit de humanitaire sector.