Home - Actueel - Vrouwenrechten - Deze jonge activiste liet zich niet uithuwelijken

Deze jonge activiste liet zich niet uithuwelijken

In het dorp van de 16-jarige Sarmin zijn kindhuwelijken eerder norm dan uitzondering. Daarom werd ze lid van een jongerenorganisatie en kwam ze in actie voor vrouwenrechten. Maar activisme werd haar niet in dank afgenomen. Dorpsbewoners dwongen haar vader zelfs om precies dátgene te doen waar Sarmin met zoveel standvastigheid tegen streed: ze dwongen hem om haar uit te huwelijken.
Sarmin uit Bangladesh strijdt samen met ActionAid tegen kindhuwelijken en voor vrouwenrechten.
De 16-jarige Sarmin maakt zich sterk voor vrouwenrechten in Bangladesh – ondanks de gevaren. © Gustavo García Solares/ActionAid

Een jonge activiste

Sarmin komt uit Potuakhali – een van de meest afgelegen delen van Bangladesh – en nam in 2016 deel aan een ActionAid-training in de hoofdstad Dhaka. Ze leerde samen met andere deelnemers een actieplan opstellen met activiteiten die ze in hun regio wilden gaan doen. Ze vormden een jongerenorganisatie die zich richt op gendergelijkheid en het voorkomen van kindhuwelijken.

Na afloop van de training keerde Sarmin terug naar haar dorp, waar ze haar kennis overdroeg op andere geïnteresseerde jongeren. De oudere dorpsbewoners waren echter minder enthousiast. Sarmins zelfverzekerdheid en haar vastberadenheid om lokale normen in twijfel te trekken zorgden voor veel weerstand. Dit ging zover, dat ze haar vader dwongen om haar uit te huwelijken.

Verzet van Sarmin

Sarmins vader wist binnen korte tijd een man voor haar te vinden. Hij gaf Sarmin huisarrest en nam haar mobiele telefoon in; een manier om de controle over haar te houden. Maar Sarmin bemachtigde na enkele dagen een telefoon en zocht direct contact met andere jongeren. Ook zocht ze contact met een onderwijzer die ze vertrouwde. Vanwege haar jonge leeftijd wist Sarmin dat het huwelijk illegaal zou zijn. Samen met de onderwijzer en andere jongeren, zette ze haar familie en de dorpsbewoners onder druk om de uithuwelijking te stoppen.

Sarmin uit Bangladesh strijdt samen met ActionAid tegen kindhuwelijken en voor vrouwenrechten.
Sarmin kon zelf geen hulp krijgen van een advocaat toen ze die nodig had. Daarom wil ze nu zelf advocaat worden en andere meisjes helpen. © Gustavo García Solares/ActionAid

Al 3 huwelijken voorkomen

Sarmin studeert nu Rechten en droomt ervan om ooit als advocaat te werken. “Toen ik een advocaat nodig had, wilde niemand mij helpen,” vertelt ze. “Ze wilden alleen maar geld. Ze dachten niet aan gerechtigheid. Door zelf advocaat te worden wil ik andere achtergestelde vrouwen helpen.” Sarmin geeft nog steeds trainingen over gelijkheid en het voorkomen van kindhuwelijken, en deelt haar verhaal met anderen. Inmiddels heeft ze, samen met de jongerengroep, al drie andere kindhuwelijken kunnen voorkomen!