Home - Actueel - Vrouwenrechten - Aftrap ActionAid’s Challenge: 35 push-ups tegen geweld

Aftrap ActionAid’s Challenge: 35 push-ups tegen geweld

Persbericht
Morgen start de Women’s Rights Challenge, een nieuwe campagne van internationale vrouwenrechtenorganisatie ActionAid die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. 35 dagen lang gaan deelnemers trainen voor 35 push-ups. Dit getal staat symbool voor het percentage vrouwen dat in hun leven te maken krijgt met geweld. Zo’n 550 deelnemers hebben zich inmiddels aangemeld. De campagne wordt gesteund door bekende namen, zoals presentatrice Geraldine Kemper en drievoudig MMA-kampioene Marloes Coenen.
Wereldwijd krijgt 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Maak je net als Geraldine Kemper en vele anderen sterk voor vrouwenrechten en doe mee met de Women’s Rights Challenge. Vanaf 1 oktober werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups.
Wereldwijd krijgt 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Morgen is de start van de 35 dagen durende challenge om geweld tegen te gaan. © Principles of Light/ActionAid

Doorbreken van structuren

Tijdens de challenge werken deelnemers, gesponsord door vrienden en familie, in 35 dagen toe naar het kunnen doen van 35 push-ups. Dat getal staat symbool voor de 35 procent van de vrouwen die in hun leven te maken krijgen met geweld. “Dat zijn bijna 1 miljard vrouwen wereldwijd,” zegt Geraldine Kemper, ambassadeur van ActionAid. “In sommige landen wordt geweld tegen vrouwen als ‘normaal’ gezien. Daar zit het grote probleem. Dat het sociaal geaccepteerd is om vrouwen niet als gelijke te behandelen”, aldus Kemper. “Het gaat om het doorbreken van traditionele man-vrouwverhoudingen en structuren.”

Geweld tegen vrouwen

ActionAid werkt samen met lokale organisaties en gemeenschappen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en tegen te gaan, onder andere via voorlichting, trainingen en programma’s. Mannen worden hier actief bij betrokken, want alleen door samenwerking kan echte verandering plaatsvinden. Ook werkt de organisatie op nationaal en internationaal niveau om beleid en wetgeving te verbeteren.

Wereldwijd krijgt 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Maak je net als ambassadeur Geraldine Kemper en vele anderen sterk voor vrouwenrechten en doe mee met de Women’s Rights Challenge. Vanaf 1 oktober werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups.
Geraldine Kemper is ambassadeur van ActionAid en maakt zich ook sterk voor vrouwenrechten: “het gaat om het doorbreken van traditionele man-vrouwverhoudingen en structuren.” © Principles of Light/ActionAid

Push-up Calendar

De challenge is een sportieve actie om geld in te zamelen voor het werk van ActionAid om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en hun positie te versterken. “In de maand oktober gaan deelnemers aan de slag met push-ups en maken zij zich sterk voor vrouwenrechten,” zegt Marije Boomsma, manager van de Amsterdamse sportschool de Vondelgym en een van de ambassadeurs van de challenge. “Want het doen van 35 push-ups is een pittige uitdaging.” Daarom is in samenwerking met de Vondelgym een push-up calendar ontwikkeld. “Aan de hand van dit trainingsschema werken deelnemers naar het einddoel toe”, vertelt Marije. Als het doen van push-ups fysiek niet mogelijk is, kunnen deelnemers een eigen draai geven aan de challenge. Zo is er een deelnemer die een schilderij heeft gemaakt, en de opbrengst doneert.”

Start 1 oktober

Morgen is de start van de 35 dagen durende actie, waaraan iedereen kan meedoen. De hele maand kan nog worden gedoneerd. Op 4 november wordt het bedrag bekend gemaakt tijdens een online live event waarbij alle deelnemers gezamenlijk 35 push-ups doen. Kijk voor meer informatie op www.womensrightschallenge.nl en deel de campagne met de hashtag #35voor35.

 

– Einde persbericht –

 

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en aanvullend foto- en videomateriaal contact op met Judith Verkuil, Hoofd Communicatie bij ActionAid via judith.verkuil@actionaid.org of bel 06-33046357.

Over ActionAid
ActionAid is een vrouwenrechtenorganisatie en steunt vrouwen wereldwijd om op te komen voor hun rechten. In meer dan 45 landen werken we zij aan zij met voorvechters van een eerlijke wereld. Met mensen die een vuist maken tegen onrecht en die net als wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. www.actionaid.nl.