Home - Actueel - Vrouwenrechten - De strijd van een DJ tegen seksueel geweld tegen vrouwen

De strijd van een DJ tegen seksueel geweld tegen vrouwen

In de strijd tegen geweld tegen vrouwen werkt ActionAid, naast hulp aan slachtoffers, vooral aan preventie. Zo geven we met lokale partners voorlichting om te werken aan mentaliteitsverandering. Een bondgenoot in deze strijd tegen geweld is Thomas Ochieng uit Nairobi, Kenia. Hij is studiomanager bij Ruben FM, een lokaal radiostation in Mukuru, een grote sloppenwijk in Nairobi. Samen met de Wangu Kanja stichting, een partnerorganisatie van ActionAid, maken Thomas en zijn team luisteraars bewust van het veelvoorkomende geweld tegen vrouwen.
 
Thomas is studiomanager bij Ruben FM. Samen met zijn team vraagt hij aandacht voor (seksueel) geweld tegen vrouwen in de Mukuru sloppenwijk van Nairobi, Kenia

 

Het radiostation dat zich uitspreekt tegen geweld tegen vrouwen

Toen Thomas in 2016 bij Ruben FM begon, was er geen studio. Enkel een kantoor en een laptop. Nu heeft het radiostation maar liefst 700.000 luisteraars.

“Wat Ruben FM zo anders en bijzonder maakt, is de inhoud van de uitzendingen,” legt Thomas uit. “Commerciële radiostations zijn gericht op winst maken, maar de gemeenschapsradio is bedoeld om onze gemeenschap te ontwikkelen en krachtiger te maken.”

Thomas woont op anderhalve kilometer van Mukuru. Daniel Mutet, ook presentator bij Ruben FM, is er geboren. Zowel Thomas als Daniel weten wat de lokale gemeenschap bezighoudt en dat kaarten zij aan in hun radioprogramma’s. Thomas: “We beslissen altijd als team of een onderwerp relevant is voor de gemeenschap.”

De aanpak van seksueel geweld

Mukuru heeft een van de hoogste cijfers van Kenia als het gaat om geweld tegen vrouwen en meisjes. Vanwege het stigma en het gebrek aan kennis over vrouwenrechten, doen veel vrouwen geen aangifte en belanden geweldsdelicten in de doofpot.

Om de gemeenschap bewust te maken van (seksueel) geweld tegen vrouwen, besloot Ruben FM om samen te werken met de Wanga Kanja stichting. Deze partnerorganisatie van ActionAid werd opgericht door Wangu Kanja, zelf slachtoffer van verkrachting. De stichting verleent slachtoffers van seksueel geweld toegang tot medische, psychologische en juridische hulp.

Samen de boodschap verspreiden

“Onze samenwerking bleek een goede combinatie,” zegt Thomas. “Het onderwerp werd bespreekbaar. Mensen belden, stuurden berichten en communiceerden op Facebook met de presentator en deskundigen van de Wangu Kanja Stichting.”

Hij vervolgt: “Omdat we ons gezamenlijk voor dit doel inzetten, is het de gemeenschap duidelijk dat het een belangrijk onderwerp is. Het raakt mensen echt. Als je verkondigt dat seksueel geweld tegen vrouwen echt moet stoppen, dan bereikt dat binnen één minuut 700.000 mensen in Mukuru.”

De Wangu Kanja Foundation heeft, met hulp van ActionAid, een gratis hulplijn opgezet waar vrouwen aangifte kunnen doen van (seksueel) geweld. Daarnaast verspreidt een team van vrijwilligers de boodschap via voorlichting en posters.