Home - Actueel - Duurzame aarde - Mijnbouw - Vrouwenrechten op de agenda bij internationaal forum over mijnbouw

Vrouwenrechten op de agenda bij internationaal forum over mijnbouw

Een week geleden, op 8 oktober, was ActionAid aanwezig op het Intergouvernementele forum over mineralen en metalen in Geneve om te spreken over vrouwenrechten in de mijnbouw sector. In een interactieve sessie reflecteerde deelnemers op de negatieve gevolgen die vrouwen ondervinden in mijnbouwgemeenschappen waar ActionAid mee werkt.
 

Gevolgen voor vrouwen..
Vrouwen worden vaak niet meegenomen in besluitvormingsprocessen, worden zonder compensatie van hun land beroofd en hebben vaak te maken met (seksueel) geweld. In samenwerking met Women and Mining, was ActionAid instaat aandacht te vragen voor gender gelijkheid in de mijnbouw sector door overheden en bedrijven op te roepen om vrouwenrechten centraal te stellen bij het aanpakken van risico’s in mijnbouw.

When your neighbor is a copper mine..
Daarnaast konden aanwezigen op het forum van 7 oktober tot 11 oktober de ActionAid fototentoonstelling ‘When your neighbor is a copper mine’ bekijken. De foto’s, genomen door Kadir van Loohuizen/NOOR, laten zien hoe vrouwen in de Copperbelt in Zambia moeten leven met gevolgen van kopermijnbouw.