Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Extreme droogte in Somaliland brengt levens in gevaar

Extreme droogte in Somaliland brengt levens in gevaar

Voor de voedselcrisis hadden de zussen Hibaq en Nimco (15 en 19) uit Somaliland een goed leven. Hun familie had veel vee waardoor ze nooit honger hadden. Dit veranderde toen het land te maken kreeg met extreme droogte in 2017. Het overgrote deel van hun dieren stierf. Hibaq en Nimco, samen met hun moeder, broer en grootmoeder, hadden geen andere keuze dan op zoek te gaan naar water en voedsel. Na een lange, vermoeiende reis in de extreme hitte en met gebrek aan water en voedsel, kwamen ze terecht in een vluchtelingenkamp.
 

Het leven in een vluchtelingenkamp

Inmiddels woont de familie al bijna drie jaar in het kamp. In plaats van het verzorgen van hun dieren, brengen ze vrijwel de hele dag door in hun tent. Hibaq vertelt zelfs dat ze het gevoel heeft dat ze in een gevangenis woont. Doordat de tent weinig bescherming biedt tegen weer, wilde dieren en indringers voelen de zussen zich onprettig en onveilig in het kamp. Zo hebben Hibaq en Nimco regelmatig meegemaakt dat mannen hun tent binnen probeerden te dringen. Veel andere vrouwen in het kamp hebben te maken met seksueel geweld. Hibaq, Nimco en hun moeder zijn angstig en hebben moeite met slapen.

Omdat er geen sanitaire voorzieningen zijn in het kamp doet de familie ’s nachts hun behoeften buiten en op de grond. Het risico om aangevallen te worden door wilde dieren zoals hyena’s is groot. Ook is er een gebrek aan water om zich mee te wassen, waardoor het risico op infecties groot is.

Wat doet ActionAid?

ActionAid deelt hygiënepakketten uit aan vrouwen en meisjes zoals Hibaq en Nimco. Daarnaast geeft ActionAid steun aan mensen die ernstig ondervoed of ziek zijn om water, voedsel en medicijnen te kopen. Vrouwelijk leiderschap staat hierbij centraal omdat juist vrouwen weten wat er het hardst nodig is.