Home - Actueel - Vrouwenrechten - Nieuw rapport over realiseren gendergelijkheid in productieketens

Nieuw rapport over realiseren gendergelijkheid in productieketens

In productieketens wereldwijd worden vrouwen nog vaak ondergewaardeerd en onderbetaald. Zij krijgen te maken met een veelvoud aan intimidatie, misbruik en mensenrechtenschendingen, waar multinationals vaak de verantwoordelijkheid voor ontlopen. Dit blijkt uit het nieuwe rapport dat ActionAid vandaag publiceert: ‘We mean Business, Protecting Women’s Rights in Supply Chains’, met voorbeelden uit ons werk met gemeenschappen in het Global Zuiden.

Het rapport laat zien hoe vrouwen op verschillende en oneerlijke manieren getroffen worden door bedrijfsactiviteiten en de gevolgen die dit heeft voor hun economische zelfstandigheid, toegang tot land, recht op waardig werk, onbetaalde zorgtaken en gender-gerelateerd geweld. Bijvoorbeeld vrouwen in Zambiaanse mijnbouwgemeenschappen, die enorme afstanden moeten lopen en uren in de rij staan voor water onaangetast door mijnbouwvervuiling. Of 80% van de vrouwelijke textielarbeiders in Dhaka, Bangladesh die aangeven getuige te zijn geweest van seksuele intimidatie en geweld.

Dit rapport, gebaseerd op onze jarenlange ervaring met het bevorderen van vrouwenrechten in productieketens, komt met praktische aanbevelingen voor overheden en bedrijven om rekening te houden met vrouwenrechten bij bedrijfsactiviteiten.

De voornaamste aanbeveling in het rapport is een oproep aan overheden om mensenrechten due diligence verplicht te stellen voor bedrijven, met specifieke aandacht voor gender en vrouwenrechten, oftewel ‘gender due diligence’. In hoofdstuk 3 (p.14-16) leggen we uit hoe dat er precies uitziet. Het laatste hoofdstuk (p.17-20) gaat verder in op de specifieke aanbevelingen voor overheden en bedrijven.

Meer weten over het beschermen van vrouwenrechten in productieketens?

Neem contact op met Kelly

Beleid – en Campagnemedewerker

020-5206210

kelly.groen@actionaid.org