Home - Actueel - Noodhulp - In actie tegen het coronavirus: van Bangladesh tot Liberia

In actie tegen het coronavirus: van Bangladesh tot Liberia

’s Werelds armste landen hebben ook zonder coronavirus al moeite om de bevolking te garanderen van voedsel, water, gezondheidszorg en veiligheid. Het virus kan daarom sneller om zich heen grijpen. ActionAid kan terugvallen op jarenlange aanwezigheid in deze landen en zet zich nu samen met lokale partners keihard in om vrouwelijke leiders en hun gemeenschappen wereldwijd te beschermen tegen het virus. Hieronder lichten we het werk uit in vier landen.
Corona in India
In India voorzag ActionAid al tienduizenden mensen van voedsel die door de coronacrisis geen werk meer hadden. © ActionAid

Bangladesh

In Bangladesh leven meer dan 800.000 Rohingya-vluchtelingen in dichtbevolkte opvangkampen, waar het vrijwel onmogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daarnaast heeft meer dan de helft van deze vluchtelingen onvoldoende beschikking over water, en slechts een derde heeft zeep. Ook gaat er onjuiste informatie over het coronavirus rond in het kamp, wat ernstige gevolgen kan hebben.

ActionAid verspreidt correcte informatie over Covid-19 en de preventie daartegen in het kamp. Dit gebeurt via Rohingya-vrouwen die een training hebben gevolgd. Ze brengen de gevaren van het virus onder de aandacht met gebruik van mobiele telefoons en mondeling, waarbij voldoende afstand wordt gehouden.

India

In India wonen 1.3 miljard mensen die allemaal thuis moeten blijven in een lockdown. Hierdoor hebben veel mensen geen inkomen meer omdat ze niet naar hun werk kunnen. Daarnaast wonen mensen dicht op elkaar en is het moeilijk om voldoende afstand te houden. Vaak wonen grote gezinnen in kleine huizen, zonder voorzieningen als stromend water  of een badkamer.

ActionAid deelt langhoudbare voedselpakketten uit met producten zoals meel, rijst, melkpoeder en peulvruchten. Daarmee bereiken we meer dan 55.000 gezinnen, verspreid over 12 provincies. Ook heeft ActionAid 15 ‘community kitchens’ opgezet, voor migranten en informele arbeiders. Hiermee konden al meer dan 120.000 gezinnen worden voorzien van voedsel.

Verder neemt ActionAid preventieve maatregelen door gemeenschappen te informeren over het coronavirus. Door middel van posters en folders worden ze geïnformeerd over de verspreiding en de symptomen van het virus. Ook worden ‘handwasdemonstraties’ georganiseerd.

Kenia

Kenia telt veel  sloppenwijken, die erg dichtbevolkt zijn. De kans op besmetting is hier groot, en voor vrouwen en meisjes is het risico nog groter, omdat zij vaak voor de zieken zorgen. Omdat niet iedereen Engels of Swahili spreekt, is bovendien niet iedereen op de hoogte van het overheidsadvies.

ActionAid stimuleert de regering om betaald ziekteverlof beschikbaar te stellen voor alle werknemers in de formele en informele sector. Ook is het belangrijk dat iedereen toegang krijgt tot gratis zorg en schoon drinkwater. Daarnaast deelt ActionAid folders uit met informatie over het coronavirus, samen met onze lokale partners, zoals vrouwenorganisaties. Ook vertalen we het gezondheidsadvies van de overheid naar lokale talen of dialecten. Tot slot zetten we op gemeenschappelijke plekken ‘handwas-stations’ op, waar lokale vrouwen mensen aansporen om hun handen te wassen.

Liberia

Door de Ebolacrisis in 2015-2016 heeft ActionAid Liberia een goed beeld van de risico’s die een besmettelijk virus zoals Covid-19 met zich mee brengt. Zo zagen we tijdens de ebolacrisis een dramatische toename in huiselijk geweld. De politie was destijds niet beschikbaar om op oproepen van huishoudelijk geweld te reageren, waardoor vrouwen geen aangifte konden doen.

Daarom roept ActionAid de regering op om de rechtbanken en politiebureaus open te houden, zodat vrouwen aangifte kunnen blijven te doen. Daarnaast vragen we de regering om de bescherming van vrouwen en meisjes op te nemen in de centrale aanpak van de coronacrisis. Tot slot werken we aan bewustwording rondom het virus, onder meer via social media, en verspreiden we gezondheidsadviezen via ons netwerk, zoals lokale vrouwenorganisaties.