Home - Actueel - Noodhulp - Noodhulp in Nepal: “Ons spaargeld was na twee weken al op” 

Noodhulp in Nepal: “Ons spaargeld was na twee weken al op” 

Ook in Nepal zorgt de coronacrisis voor schrijnende situaties. Bijvoorbeeld voor Anjana, moeder van Reshma (8) en Mansu (4). Door de lockdown hebben zij en haar man geen werk, en dus geen inkomen meer. “Ons spaargeld was twee weken na de lockdown al op.”
 
Anjana verloor haar baan tijdens de coronacrisis en was radeloos: “We hebben niet eens genoeg geld om een pak crackers voor de kinderen te kopen.” © Sabin Shrestha/ActionAid

Vóór de crisis werkte Anjana in loondienst op het land. Ze verdiende zo’n 5 dollar per dag, maar er was slechts voor 10 dagen per maand werk. Haar man verdiende als arbeider ca. 100 dollar per maand. Het was niet veel, maar het gezin kon ervan rondkomen. De lockdown is voor hen, net als voor miljoenen anderen, een nachtmerrie.

“Van de overheid kregen we 10 kilo rijst, maar dat was na een paar dagen al op. Terwijl we nu juist extra voedsel nodig hebben, want de kinderen krijgen normaal gesproken lunch op school en wij op het werk. Ik ben radeloos en weet niet meer wat ik moet doen. We hebben niet eens genoeg geld om een pak crackers voor de kinderen te kopen.”

Dit doet ActionAid

ActionAid verstrekt noodhulppakketten aan gezinnen zoals die van Anjana, waarmee ze tenminste 1,5 maand vooruit kunnen. Het pakket bevat onder meer rijst, peulvruchten, zout, suiker en olie. Naast voedsel is ook gedacht aan mondkapjes, desinfecterende handgel, zeep, tandpasta, maandverband, paracetamol en een thermometer.

Het is niet de eerste keer dat het gezin in nood verkeert: in 2015 stortte hun huis in tijdens een aardbeving. Anjana was toen zwanger. Gelukkig waren er geen dodelijke slachtoffers in de familie. Het tijdelijk huis (gemaakt van plaatmetaal) waar ze nu wonen, is gebouwd met steun van ActionAid.

Anjana uit Nepal ontvangt noodhulp van ActionAid tijdens de coronacrisis
ActionAid verstrekt noodhulp aan vrouwen zoals Anjana en hun gezinnen. © Sabin Shrestha/ActionAid