Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid’s reactie op de verwoestende explosie in Beiroet

ActionAid’s reactie op de verwoestende explosie in Beiroet

ActionAid is geschokt door de massale explosie op 4 augustus in Beiroet. Onze gedachten zijn bij de getroffenen. Onze lokale teams zijn directe in actie gekomen.
 

Kort na de explosie werden al tenminste honderd doden en duizenden gewonden gemeld. We verwachten dat het dodental verder zal stijgen en honderdduizenden inwoners dakloos worden.

“De ziekenhuizen worden overspoeld met gewonde slachtoffers,” zegt Caroline McCausland, directeur van ActionAid Libanon. “Ze naderen nu al hun capaciteit, terwijl het aantal slachtoffers naar verwachting verder zal stijgen.”

De explosie heeft enorme voorraden voedsel en medicijnen vernietigd, waardoor er nu voor slechts 20 dagen tarwe over is. Daardoor dreigt een enorme voedselcrisis. Naar schatting zijn een kwart miljoen mensen dakloos, voor wie met spoed opvang nodig is.

ActionAid werkt al jaren in Libanon in nauwe samenwerking met lokale partners. Momenteel focussen we ons op hulp op de kwetsbaarste groepen, zoals meisjes en vrouwen. De hulp bestaat onder meer uit voedsel, desinfecterende middelen, mondkapjes, dekens en onderdak. Ook worden beschadigde woningen hersteld, is er vervoer naar opvangplekken buiten de stad en is er psychische hulp en traumabegeleiding, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan geweld en misbruik.

ActionAid’s prioriteit in noodsituaties is ook nu de veiligheid van meisjes en vrouwen, die de grootste gevaren lopen na een ramp. Om alle diensten overzichtelijk in kaart te brengen, creëert ActionAid een nieuw digitaal platform met daarop de voorzieningen op alle locaties van verschillende partners. Klik hier om onze noodactie in Libanon te steunen.

Doe mee met de Women's Rights Challenge

Wereldwijd krijgt 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Maak je net als ambassadeur Geraldine Kemper en vele anderen sterk voor vrouwenrechten en doe mee met de Women’s Rights Challenge. Vanaf 1 oktober werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups.

Tijdens de coronapandemie neemt geweld tegen vrouwen toe. Maak je sterk voor vrouwenrechten en doe mee met de Women’s Rights Challenge.

Meld je aan >>