Home - Actueel - Belastingontwijking - Nederlandse belastingverdragen: niet eerlijk voor ontwikkelingslanden

Nederlandse belastingverdragen: niet eerlijk voor ontwikkelingslanden

Nieuw onderzoek van SOMO, in samenwerking met ActionAid, toont aan dat Nederlandse belastingverdragen met ontwikkelingslanden ondanks Nederlandse doelstellingen uit 2011 niet eerlijker zijn geworden. Verdragen die Nederland sindsdien afsloot zijn in veel gevallen slechter voor ontwikkelingslanden dan verdragen die zij met andere westerse landen afsloten. Nederland wil namelijk niet toestaan dat ontwikkelingslanden meer belasting heffen bij internationale bedrijven. Hierdoor eisen andere landen dezelfde behandeling voor bedrijven uit hun land. Nederland wakkert dus de belastingrace naar de bodem verder aan. Het gevolg? Ontwikkelingslanden kunnen onvoldoende belasting innen bij internationale bedrijven. Daardoor hebben ze onvoldoende middelen om te investeren in publieke diensten die juist voor vrouwen van groot belang zijn.