Home - Actueel - Vrouwenrechten - Dorien van Linge: “Vrouwen verdienen gelijke kansen”

Dorien van Linge: “Vrouwen verdienen gelijke kansen”

Dorien van Linge is journalist, schrijver en DJ. Onlangs publiceerde ze een persoonlijk handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in feminisme: Feminist Fataal. Het boek bekijkt feminisme vanuit een intersectioneel perspectief. Je leest alles over seksualiteit, gender, racisme en het lichaam. Dit jaar is Dorien ook een van de ambassadeurs van ActionAid’s Women’s Rights Challenge. Waar komt haar passie voor vrouwenrechten vandaan?
Dorien van Linge oet mee aan de Women's Rights Challenge. Ga jij de uitdaging ook aan? Ga naar www.womensrightschallenge.nl
Dorien van Linge: “Ik vind ActionAid een transparante organisatie, en ik vind het goed dat het hoofdkantoor in Zuid-Afrika zit.”

Dorien eet, ademt en slaapt feminisme, het is haar drijvende kracht. Ze zegt: “Feminisme betekent voor mij het streven naar radicale gelijkheid. Dat iedereen wordt gezien als volwaardig mens. Het mooie aan het feminisme van nu vind ik dat het niet over één type vrouw en één thema gaat. Seksualiteit, racisme en validisme… de kracht van intersectioneel feminisme is dat het inspeelt op meerdere factoren, omdat die in het dagelijks leven ook overlappen.”

De feminist fataal die Dorien tegenwoordig is, kwam heel geleidelijk tot stand. Als jong meisje realiseerde ze zich bijvoorbeeld al dat ze zich aan andere regels moest houden dan haar broer. Langzamerhand begon ze ook te merken dat de jongens in haar klas heel anders werden behandeld dan de meisjes. Vervolgens hoorde ze van vrienden dat ze vaak te maken kregen met racisme. Het leidde ertoe dat ze zich steeds meer ging verdiepen in het onderwerp.

Dorien: “Er wordt van vrouwen zoveel verwacht. Als niet-heterovrouw liep ik tegen een paar dingen aan die ik niet eerlijk vond. Uiteindelijk ben ik sociologie en genderstudies gaan studeren. Zo is het balletje gaan rollen.”

Alhoewel ze normaal gesproken sceptisch is over goede doelen, is ze wel als ambassadeur verbonden aan ActionAid’s Women’s Rights Challenge. Daarover zegt ze: “Ik steun de challenge omdat ActionAid transparant is in hoe donaties worden besteed. Daarnaast vind ik het goed dat het hoofdkantoor in Zuid-Afrika zit. En natuurlijk wil ik me sterk maken voor vrouwenrechten!”