Home - Actueel - Vrouwenrechten - Fatma Genç: “Er zou geen onderscheid moeten zijn tussen de rechten van mannen en vrouwen”

Fatma Genç: “Er zou geen onderscheid moeten zijn tussen de rechten van mannen en vrouwen”

Je kent Fatma Genç misschien van haar rol in de jeugdserie SpangaS. Tegenwoordig is Fatma actief als cultuurspecialist, Mindvalley community manager en merkstrateeg. In al haar werk staat Feminine Leadership en Women Empowerment voorop. Dit jaar is ze ook een van de ambassadeurs van ActionAid’s Women’s Rights Challenge. Wat drijft haar om zich in te zetten voor vrouwenrechten?
Fatma Genç doet mee aan de Women's Rights Challenge. Ga jij de uitdaging ook aan? Ga naar www.womensrightschallenge.nl
Fatma Genç: “Ik steun de challenge omdat ik geloof in de vrouwelijke kracht.”

Fatma was heel lang sceptisch over het feminisme. Ze vond het maar een rot woord. “Feminisme? Dat vond ik helemaal niet nodig. Ik ervoer helemaal geen ongelijkheid, dacht ik.” Dat veranderde toen ze een burn out kreeg. Langzaam kwam ze tot het besef dat ze zichzelf jarenlang had weggecijferd en minderwaardig had gevoeld omdat ze een vrouw is.

Fatma kan alle dieptepunten in haar leven terugkoppelen aan vrouw zijn, de verwachtingen die mensen van vrouwen hebben en de manier waarop vrouwen worden behandeld. Ze vertelt: “Ik mocht thuis veel minder dan mijn broer. Als straf voor mijn puberteit en vrouw zijn mocht ik bijvoorbeeld niet laat thuiskomen en al helemaal niet uitgaan. Als actrice werd ik gezien als een snoepje of poppetje terwijl mannelijke acteurs met respect werden behandeld. Ik werd beoordeeld op mijn uiterlijk, niet op mijn skills. Je krijgt een beter shot in beeld, als je flirt met die enge regisseur… ik heb me te vaak onveilig gevoeld op sets en rode lopers. Nooit voelde ik me goed genoeg, omdat ik een vrouw van kleur was. Ik wilde mezelf niet langer aanpassen en assimileren.”

Fatma stopte met acteren en haar interesse in feminisme groeide. “Toch durfde ik mezelf lang nog geen feminist te noemen,” zegt ze. “Ik was ergens toch bang voor de reactie, de woede of het onbegrip van andere vrouwen. Maar tegenwoordig adem ik, zonder schaamte, feminisme in alles wat ik doe. Het betekent voor mij dat je je meest authentieke zelf kan zijn, zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft. En zonder dat je je hoeft aan te passen of jezelf hoeft weg te cijferen.”

Dit jaar is Fatma ambassadeur van de Women’s Rights Challenge: “Ik steun de challenge omdat ik geloof in de vrouwelijke kracht. Mannelijke kracht is force. Vrouwelijke kracht is power. Vandaag de dag staat vooral de mannelijke kracht centraal. Maar in de challenge voert de vrouwelijke kracht de boventoon: we doen het samen, er is solidariteit, het is voor een groter doel. Ik heb onlangs een baby gekregen dus ben momenteel helemaal niet met sporten bezig. De challenge is een goede motivatie om weer te beginnen!”