Home - Actueel - Vrouwenrechten - Cathelijne Blok: “Ik geloof in gelijkwaardigheid voor iedereen”

Cathelijne Blok: “Ik geloof in gelijkwaardigheid voor iedereen”

Cathelijne Blok is een vrouw met een missie: feminisme toegankelijk maken voor iedereen. Dit doet ze op verschillende manieren. Zo is ze oprichter van het on- en offline feministisch kunstcollectief TheTittyMag, mede-maker van de feministische documentaire Het F-woord en sinds 2019 ambassadeur van ActionAid. Wat drijft haar om zich in te zetten voor vrouwenrechten?
Cathelijne Blok doet mee aan de Women's Rights Challenge. Ga jij de uitdaging ook aan? Ga naar www.womensrightschallenge.nl
Cathelijne Blok: “De Women’s Rights Challenge is een krachtige manier om op te komen voor vrouwenrechten wereldwijd. Want alleen samen kunnen we zorgen voor verandering!”

Het was voor Cathelijne een proces van jaren om erachter te komen wat feminisme voor haar betekent en op welke manier ze zelf feminist is. Terwijl ze onderzoek deed naar het beeld van vrouwen in kunst, stuitte ze tijdens haar scriptie op de wonderlijke wereld van het feminisme. Ze begon zich er steeds meer in te verdiepen en realiseerde zich dat feminisme natuurlijk bij haar paste. “Ik handelde al feministisch voor ik wist wat het betekende. Ik snap echt niet waarom ik mezelf niet al jaren eerder feminist noemde.”

Feminisme betekent voor Cathelijne dat iedereen gelijkwaardig is, maar dat verschillen er mogen zijn en zelfs gevierd mogen worden. “Er zijn verschillende manieren om feminist te zijn. Het  kan er voor iedereen anders uitzien. Het belangrijkste is dat we met elkaar in gesprek gaan en blijven luisteren naar elkaar.”

Ze vervolgt: “Binnen het feminisme focus ik me op meerdere dingen. Ik strijd voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit op alle vlakken. Van de enorme loonkloof in Nederland tot een ongelijke representatie in de kunst. Dat doe ik vooral door de dialoog  rondom feminisme te faciliteren door middel van verschillende vormen van creativiteit.”

Ze noemt de push-ups een flinke uitdaging, maar kijkt erg uit naar de challenge. “Maar zelfs als ik de 35 push-ups niet red, zal ik mijn best doen om geld op te halen en anderen te motiveren om mee te doen aan de challenge. Het belangrijkste aan de Women’s Rights Challenge vind ik namelijk de verbinding. De challenge is een krachtige manier om op te komen voor vrouwenrechten wereldwijd. Want alleen samen kunnen we zorgen voor verandering!”