Home - Actueel - Vrouwenrechten - Onderzoek: Ook online komt geweld en intimidatie veelvuldig voor

Onderzoek: Ook online komt geweld en intimidatie veelvuldig voor

Wereldwijd krijgt maar liefst 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken met een vorm van geweld, zoals (seksuele) intimidatie, misbruik of mishandeling. In het echte leven, maar ook online. Dat blijkt uit het onderzoek Online violence: an alarming call van ActionAid Nepal. Onze collega’s deden onderzoek onder 128 jonge vrouwen, en ontdekten dat online geweld en intimidatie veelvuldig voorkomt. In 75 procent van de gevallen was de dader een onbekende.
 

Stress & angst

Als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns, zijn jongeren meer dan ooit te vinden op internet en social media. Net als in het ‘echte’ leven, krijgen vrouwen ook hier te maken (seksuele) intimidatie, zoals ongewenste berichten en/of afbeeldingen van seksuele aard. Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de vrouwen hierdoor kampt met stress en angst.

Dit doet ActionAid

In Nepal bestaat sinds 2004 een cyberwet om online intimidatie aan te pakken. Veel slachtoffers doen echter geen aangifte, bijvoorbeeld omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen of er niet over durven te praten. ActionAid pleit daarom voor een toegankelijker proces, waarbij rekening wordt gehouden met de veiligheid van vrouwen en de gevoeligheid van het onderwerp. Ook werkt ActionAid aan een campagne om aandacht te vragen voor dit onderwerp en de manier waarop de samenleving met vrouwen omgaat.