Home - Actueel - Vrouwenrechten - Tatjana Almuli: “Ik vind het belangrijk dat ieder mens zich sterk en veilig voelt”

Tatjana Almuli: “Ik vind het belangrijk dat ieder mens zich sterk en veilig voelt”

Tatjana Almuli is fotograaf, spreker en journalist. In haar fotografie legt ze vrouwen vast in hun natuurlijke schoonheid, op een rauwe manier zonder Photoshop. Je komt haar werk onder meer tegen in Vogue, Elle en VICE. In 2019 publiceerde ze haar debuut Knap voor een dik meisje lezen, over het leven van dikke vrouwen in een maatschappij waarin dun zijn de norm is. Tatjana is dit jaar een van de ambassadeurs van de Women’s Rights Challenge. Wat motiveert haar?
Tatjana Almuli doet mee aan de Women's Rights Challenge. Ga jij de uitdaging ook aan? Ga naar www.womensrightschallenge.nl
Tatjana Almuli: “Door deze challenge realiseren vrouwen zich dat ze niet alleen zijn: er zijn mensen die voor hen opkomen.”

Tatjana groeide op met een dominante vader, voortkomend uit zijn strenge, Joegoslavische opvoeding. Als vrouw had ze altijd een ‘te grote mond’ en was ze altijd ‘te brutaal’. Dat werd afgestraft. Haar vader was agressief; naar Tatjana maar ook naar haar moeder. Tijdens haar jeugd voelde ze zich vaak onveilig.

Dit had een negatieve impact op haar zelfbeeld en eigenwaarde. Dankzij therapie en de opkomst van de feminist movement ging er een lichtje bij haar branden: “Een vrouw mag luid zijn,” zegt Tatjana. “Ze heeft het recht het podium te pakken. Ze mag haar stem letterlijk en figuurlijk laten horen. Je mag woedend en onbeschaamd zijn. Je mag jezelf laten zien.”

Tatjana gebruikt haar persoonlijke ervaring om andere vrouwen te steunen en inspireren. “Je ziet vaak dat vrouwen achtergesteld worden, en minder rechten en kansen krijgen. Dat is gewoon een mensenrechtenschending. Ik wil andere vrouwen laten zien dat verandering mogelijk is en dat je kan helen.”

“Mijn grootste focus is opkomen voor dikke vrouwen. Ik mocht vaak niet zijn wie ik was, omdat ik een dik lichaam heb. Dikke vrouwen krijgen geen stem of ruimte in het publieke debat, de media of überhaupt in de wereld. Daar probeer ik verandering in te brengen. Het is breder dan fatshaming: ik ben tegen álle vormen van seksisme en het beoordelen van vrouwen op hun uiterlijk.”

Dit jaar is Tatjana ambassadeur van ActionAid Women’s Rights Challenge. Daarover zegt ze: “Ik steun deze challenge omdat ik vind dat er meer bewustwording moet komen over geweld tegen vrouwen. Door deze challenge realiseren vrouwen zich dat ze niet alleen zijn: er zijn mensen die voor hen opkomen. Doe ook mee! We hebben zoveel mogelijk mensen nodig. Samen staan we sterker!”