Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Klimaatzaak tegen Shell

Klimaatzaak tegen Shell

Vanaf 1 december staan wij samen met Milieudefensie, Both ENDs, Greenpeace, Waddenvereniging en Fossievrij NL, Jongeren Milieu Actief en 17.000 mede-eisers tegenover Shell in de rechtbank. De hoorzittingsdagen zijn: 1, 3, 15 en 17 December.

Droogte in Somaliland

Droogte in Somaliland

Waarom hebben wij ons aangesloten bij de rechtszaak geleid door Milieudefensie?

De ernstige gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds meer zichtbaar. Ontwikkelingslanden hebben het minst aan klimaatverandering bijgedragen maar worden het hardst geraakt. Meer en intensere cyclonen, overstromingen, droogte en branden verwoesten het leven van vele gemeenschappen in het Globale Zuiden. Vrouwen worden daarbij nog eens extra hard geraakt vanwege al bestaan ongelijkheden. Zo hebben vrouwen 14x kans om te overlijden tijdens een klimaatramp.

Iedereen moet z’n steentje bijdragen in de aanpak van klimaatverandering. Zeker grote vervuilers zoals Shell moeten hun verantwoordelijkheid nemen maar Shell doet nog niet echt mee.
Shell behoort tot de grootste 10 klimaatvervuilers in de wereld! In zijn eentje stoot Shell twee keer zoveel CO2 uit als Nederland. Kortom, Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering, en dat moet stoppen. Daarom onze eis in deze klimaatzaak: Shell moet over 10 jaar 45 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019.

In aanloop naar de hoorzittingsdagen bezocht ActionAid de Niger Delta in Nigeria en sprak met de bewoners over de impact van de activiteiten van Shell. De gemeenschappen daar worden twee keer geraakt: door de olievervuiling als gevolg van de oliewinning door Shell én door klimaatverandering waardoor de overstromingen meer en heviger zijn. Dit filmpje zegt meer dan 1000 woorden en waarom het zo belangrijk is dat gevaarlijke klimaatverandering wordt aangepakt en dat Shell zijn verantwoordelijkheid neemt.

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren