Home - Actueel - Vrouwenrechten - 7 x stemhulp voor meer gelijkheid 

7 x stemhulp voor meer gelijkheid 

Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe harder wij roepen om meer feministische waarden in de politiek. Waarom? Omdat de positie van vrouwen in veel landen nog ronduit belabberd is, en de pandemie deze ongelijkheid pijnlijker blootlegt dan ooit. Onze (buitenland)politiek bepaalt mede hoe we met elkaar en de planeet omgaan en daarom roept ActionAid politici nu op om het goede voorbeeld te geven door welzijn boven welvaart te plaatsen. Dat bevordert niet alleen de positie van vrouwen wereldwijd, maar kan een algehele kentering richting meer gelijkheid in beweging zetten.
De feminisitsche partijwijzer voor de tweede kamer verkiezingen 2021

Met de campagne ‘Wat is nou echt belangrijk’ luiden wij de noodklok voor meer feminisme in de politiek. Hierbij roepen we politieke partijen op om meer vanuit feministische waarden te regeren. Of met andere woorden: vanuit wat mensen écht belangrijk vinden (dat is bijna nooit een t-shirt in de uitverkoop maar des te vaker: een goede gezondheid, veel zorg, liefde, vrede en vrijheid).

Steeds meer initiatieven maken een vuist voor feminisme in de Kamer en de politiek. De afgelopen weken verscheen de ene feministische kieswijzer na de andere. Een heel goed teken, want elke wijzer richt zich op een ander aandachtsgebied en zo gaan we straks breed geïnformeerd naar de stembus. Benieuwd? Deze zeven feministische stemwijzers staan nu online:

  1. Vind jij wereldwijde gendergelijkheid ook écht belangrijk? Teken dan het manifest van ActionAid voor meer feministische waarden in de politiek. Op onze campagnepagina vind je ook de partijwijzer voor een compleet overzicht van welke partijen zich gaan inzetten voor de bevordering van mondiale gendergelijkheid en een feministische economie.
  2. Welke landen en partijen maken de beste plannen voor een wereldwijd vrouwvriendelijk milieu? Lees het op deze overzichtelijke ‘Eco feminist scorecard’ van WECF.
  3. Benieuwd naar de representatie van vrouwen op de kieslijsten? WOMEN inc. publiceerde een scorebord van verkiesbare vrouwen per partij. Ook creëerden zij samen met Atria het ‘Gendergelijkheid Stemadvies’. Hierin lees je hoe partijen scoren op het aandachtsgebied gendergelijkheid in Nederland.
  4. Wil je je stem geven aan een duurzaam regeerakkoord? Teken het manifest voor een duurzaam regeerakkoord. Dat is een initiatief van onder andere stichting SDG Nederland en Partos.
  5. Wat gaan partijen straks doen om seksueel geweld harder aan te pakken? Dat lees je in de Politieke Sekswijzer, een initiatief van onder meer Rutgers en het Aidsfonds.
  6. Wil jij ook vrouwen van kleur in de Tweede Kamer (dat zijn er nu 0)? Deze lijst, van jurist Kosavare Duraku, geeft een fijn overzicht op wie je per partij kan stemmen.
  7. Sluit je aan bij de missie ten minste 50% vrouwen in de Kamer. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we slim en strategisch stemmen. Op stemopeenvrouw.com zie je hoe dat moet.