Home - Actueel - Noodhulp - Verwoestende brand in Rohingya-vluchtelingenkamp

Verwoestende brand in Rohingya-vluchtelingenkamp

In ’s werelds grootste Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh is gisteren een grote brand uitgebroken. In het kamp wonen miljoenen Rohingya’s nadat zij in 2017 geweld in Myanmar ontvluchtten. ActionAid is in het getroffen gebied aanwezig en biedt tijdelijk onderdak en steun aan getroffenen.
Brand in Rohingya-vluchtelingenkamp. ActionAid biedt noodhulp
© ActionAid

Evacuaties en noodhulp

Farah Kabir, directeur van ActionAid Bangladesh, vertelt meer over de huidige situatie: “ActionAid’s noodhulpteams steunen mensen die door de brand moesten vluchten. Honderden vluchtelingen, vooral vrouwen en meisjes, zijn hard getroffen.

Lokale vrijwilligers ondersteunen ons bij de evacuaties. Er is vooral behoefte aan medische hulp, onderdak, eten en hygiëne-pakketten.”

Coronavirus

“Een grote uitdaging is het voorkomen van de verspreiding van COVID-19,” aldus Kabir. “Het gaat om een enorm aantal mensen, terwijl er beperkt ruimte is. ActionAid houdt de situatie nauw in de gaten en we zijn onze noodhulpactiviteiten zo snel mogelijk aan het opschalen.”

Geweld tegen vrouwen

De situatie in het kamp in Cox’s Bazar was al erg slecht. De meeste mensen wonen in gammele huisvesting van bamboe en zeildoek, soms met wel 7 mensen op 12 vierkante meter. Door de coronacrisis is geweld tegen vrouwen en meisjes het afgelopen jaar enorm toegenomen. Ook nu is de kans groot dat dit geweld door de brand nog erger wordt.

Noodfonds

Dankzij ons noodfonds kunnen wij bij ernstige rampen zoals deze snel in actie komen. Met jouw steun kunnen wij dat, ook nu, blijven doen. Help je mee?