Home - Actueel - Mensenrechten - Geweld in Gaza: “Burgers moeten worden beschermd”

Geweld in Gaza: “Burgers moeten worden beschermd”

Terwijl het geweld in Gaza blijft escaleren, lopen vrouwen en kinderen het grootste risico, aangezien Israëlische luchtaanvallen appartementsgebouwen vernielen en duizenden gezinnen dakloos maken.

Berichten uit Gaza suggereren dat de aanslagen ongeveer 5.000 Palestijnen hebben verdreven, waarvan bijna de helft kinderen. Zeven scholen en een gezondheidscentrum dat COVID-19-tests en vaccins verstrekte zijn vernietigd.

Samah Kassab, een senior programmamedewerker bij ActionAid Palestina, zei vanuit het noordwesten van Gaza dat mensen doodsbang waren toen bommen gebouwen in haar buurt verwoestten: “De situatie is erg moeilijk en beangstigend. Dit is het ergste geweld dat mensen in jaren hebben meegemaakt.”

 
Vernietigde gebouwen in Gaza na aanvallen van het Israëlische leger, mei 2021. Foto met dank aan OCHA.

“Burgers, waaronder vrouwen en kinderen, lopen het grootste gevaar. Onze kinderen kunnen niet slapen omdat ze bang zijn. Bij luchtaanvallen zijn meer dan 500 woonblokken getroffen. De aanvallen zijn gericht op onschuldige kinderen en vrouwen. Hoe kunnen ze de veiligheid van welk land dan ook bedreigen? Deze vernietiging zal duizenden gezinnen verdringen die al worstelen onder de erbarmelijke economische omstandigheden veroorzaakt door de 15-jarige blokkade.”

ActionAid werkt in gemeenschappen nabij de grens met Israël die het meest direct zijn getroffen door het geweld. Samah zegt: “Hun onmiddellijke behoeften omvatten onderdak en voedselhulp voor gezinnen die alles hebben verloren tijdens de luchtaanvallen.”

Ibrahim Ibraigheth, landendirecteur van ActionAid Palestina, zegt: “Wederom zijn het vrouwen en kinderen die de dupe zullen worden van deze recente escalatie van geweld. Gezinnen in Gaza werden al geconfronteerd met verschrikkelijke armoede en uitsluiting. Door de vijandelijkheden van deze week zal hun situatie verder verslechteren. Burgers moeten worden beschermd tegen verdere dood en verderf.”

ActionAid ondersteunt enkele van de meest kwetsbare en gemarginaliseerde gezinnen in Gaza, biedt crisisrespons, ondersteunt het opbouwen van veerkracht, en werkt samen met lokale vrouwenorganisaties om veilige ruimtes te bieden waar vrouwen toegang hebben tot juridische ondersteuning, advies en vaardigheidstrainingen.

De spanningen zijn toegenomen na protesten over de geplande uitzettingen van Palestijnse families in Sheikh Jarrah, Oost-Jeruzalem, om plaats te maken voor Israëlische kolonisten. Honderden Palestijnen raakten gewond bij botsingen met Israëlische veiligheidstroepen op het terrein van de Al-Aqsa-moskee en bij protesten op de Westelijke Jordaanoever.

De Gazastrook ervaart meedogenloze luchtbombardementen door Israëlische straaljagers die hoge gebouwen en andere doelen hebben aangevallen. Palestijnse gewapende groepen hebben meer dan 1.600 raketten op Israël afgevuurd.